Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor mot jämställdhet

Kvinnor har ett eget ansvar när de blir misshandlade. Man ska inte gnälla så mycket.

Annons

Så sa Anna Hagwall, riksdagsledamot för SD i en intervju med Sveriges Radio Dalarna förra året. Erik Almqvist, före detta toppnamn inom SD uttryckte liknande åsikter på Twitter. Om bara svenska kvinnor var mer självbevarande skulle många våldtäkter kunna undvikas, skrev han.

Förra året ökade SDU:s medlemsantal till över femtusen. Den största ökningen var bland unga kvinnor, en ökning på åttio procent. Kvinnor har länge varit underrepresenterade inom både SD och SDU, så procentsatserna behöver inte nödvändigtvis ses som bevis på att kvinnor vallfärdas till partimötena. Men det är ett rätt intressant fenomen. Varför engagerar sig kvinnor i ett parti som öppet arbetar för att inskränka deras egna rättigheter?

Här sätter många kaffet i halsen. ”SD är ju för jämställdhet!” ropar unga, arga män. Och visst, de hävdar det. Men låt oss diskutera vad mer de är för: Inskränkt aborträtt, sambeskattning, förbud mot homosexuella att adoptera och mot att lesbiska ska få inseminseras.

Diskrimineringsombudsmannen vill de slopa helt och äktenskap, ja det är något mellan kvinnor och män. Välkommen till SD:s jämställda Sverige.

William Hahne, ordförande för SD Stockholm (och just nu också uteslutningshotad från partiet), har uttryckt att vi lever i ett sjukt, feministiskt samhälle. Vi får anta att det är samma samhälle som gav kvinnor rösträtt, avskaffade hustruagan och gjorde det olagligt för mannen att våldta sin fru.

Feminism och genusvetenskap pekas ut som hot mot jämställdheten på SDU:s hemsida. På samma sida står det att lönegapet mellan kvinnor och män är bluff och båg. Det finns inga sociala strukturer och normer som förtrycker kvinnor. Nej, kvinnor är sämre på att löneförhandla. De får skylla sig själva.

Du behöver inte kalla dig för feminist för att se att SD och SDU slår med öppen hand mot allt vad jämställdhet heter. Frågan är bara: Varför gör kvinnor det?

Mer läsning

Annons