Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor och politik

Annons

Kvinnor kan då ställa till det. Tack och lov. Några veckor efter det helriggade valet av Håkan Juholt som partiledare för Socialdemokraterna visar en rad av partiets toppkvinnor upp helt andra tag.

Nuvarande ordförande för partiets kvinnoförbund Nalin Pekgul vill bli omvald. Men hon är inte ensam om att trakta efter posten.

Lena Sommestad och Ylva Johansson var båda med i förhandssnacket om ny partiledare. Ex-ministrarna finns inte längre kvar i moderpartiets toppskikt. Där ska det fönyas. Nu säger både Sommestad och Johansson att de också vill bli ordförande för kvinnoförbundet.

Årsmötet kommer att ha tre erfarna kandidater att välja mellan. Det är verkligen kors i taket i partiet med den märkliga traditionen att den som säger sig vilja minst, anses bäst skickad.

Möjligen finns lite Miljöpartismitta med i S-kvinnornas frimodighet. Mikaela Valtersson har deklarerat att hon ställer upp som motkandidat till valberedningens Åsa Romson. Det är en olydnad helt enligt etiketten i MP.

Ska man välja är det en fördel att ha något att välja mellan. För att S-kvinnorna ska kunna rösta lär kandidaterna få tala om varför just hon ska få rösterna. Det innebär alltså att Pekgul, Sommestad och Johansson (och eventuellt någon mer) kommer att prata politik innan själva valet. Årsmötet kommer inte enbart att rösta på en person, utan förhoppningsvis också på ett politiskt budskap.

Skillnaden mot s-kongressen är slående. Det var först efter det han blivit vald som Håkan Juholt började prata om vad han vill med Socialdemokraterna. Vilken ordning som är mest logisk får var och en avgöra.

Kvinnoförbund i sig är egentligen en politisk organisation som vi borde ha lämnat bakom oss. Precis som det inte borde vara nödvändigt med könskvotering.

I Tyskland har förbundskansler Angela Merkel kallat bristen på kvinnor i börsbolagens styrelser för ”en riktig skandal” och hotat med lagstiftning. Hoten har nu gått hem och de 30 största bolagen inför en frivillig könskvotering.

Fortsätter de i samma rasande fart kanske vi slipper uppmärksamma Internationella kvinnodagen om sisådär 50 år.

Mer läsning

Annons