Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg lön bättre än ingen

Annons

En arbetslöshet på fem procent. Det spår nu finansminister Anders Borg.

Det handlar inte om ett löfte. En driven politiker som Anders Borg är alldeles för smart för att använda sådana kraftuttryck. Ett löfte måste uppfyllas och den som inte klarar av att stå vid sitt ord är en svikare och därmed en förlorare i politiken.

Hans uttalade vilja att Sverige ska tillhöra eliten i Europa när det gäller arbetslöshet visar att han inser vilket som är det viktigaste målet för tillväxten och den ekonomiska politiken. Ordning i statsfinanserna är utmärkt, men inget självändamål. Riktigt välmående blir vi när så många som möjligt försörjer sig själva – och den gemensamma välfärden – på arbete.

Målet är entydigt, men vägen dit desto knaggligare. Långtidsutredningen kom i onsdags med sitt slutbetänkande för 2011 och radade upp förslag på hur jobb ska bli mer tillgängliga för de grupper som i dag står utanför. Det handlade bland annat om sänkta ingångslöner och slopad turordningsregler.

Löner är förbjudet område för politiker. Enligt den svenska modellen är detta en affär mellan arbetsmarknadens parter. Det finns ingen anledning att ändra på denna ordning. Men det finns all anledning för parterna att se över om lägstalöner i vissa branscher hindrar ungdomar eller andra med lägre utbildning att få jobb.

En lägre ingångslön är bättre än ingen lön alls. Det viktigaste är att de nyanställda med ökade erfarenhet och högre produktivitet kan höja sina löner. Lägre ingångslöner handlar inte om att skapa branscher som går runt på låglöneproletariat, utan om att öppna dörrarna för ny arbetskraft.

Las med sina turordningsregler är en lag, hett omdebatterad av arbetsmarknadens parter. Långtidsutredningen pekar på att allt fler har visstidsanställningar och därmed nästan inget anställningsskydd.

LO och Svenskt Näringsliv har inlett en period av vapenvila om Las och ska nu i första hand komma överens om en gemensam bild av hur lagen fungerar i praktiken. Det visar på ny insikter från båda sidor.

Det är inte säkert att det som var tryggt och rättvist för 30 år sedan är det i dag och i framtiden. Arbetslöshet är lika illa i alla tider.

Mer läsning

Annons