Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg inte ner oppositionen

Lägg ner oppositionen. Ungefär så tycker Anders Lindberg på socialdemokratiska Aftonbladet.

Annons

Han skriver att Moderaterna i riksdagen borde lägga ner sina röster när regeringens budget behandlas. ”Det hederliga vore att Moderaterna, precis som i voteringen om att välja Stefan Löfven till statsminister, lade ner sina röster om budgeten. Det finns en uppenbar inkonsekvens i att låta Stefan Löfven bli vald till statsminister men inte låta honom regera.”

Men det är två olika saker. Oppositionen brukar lägga ner rösterna när en ny statsminister väljs, som en markering att den accepterar valresultatet. Men ska Moderaterna dessutom lägga ner sina röster för att regeringen bekvämt ska få igenom sin politik? Absolut inte!

Det är som att säga: Blir det lite rörigt i riksdagen, måste oppositionen lägga ner sin verksamhet. Debatter i riksdagens kammare, engagerade tv-debatter och twittergräl skulle bara bli en skenfäktning. I de stora frågorna skulle det största oppositionspartiet lova att aldrig fälla regeringen.

Det vore möjligen bekvämt för Stefan Löfven för stunden. Men knappast bra på sikt. Att ha en bra och slagkraftig opposition är en nödvändighet även för en sittande regering.

Statsminister Stefan Löfven har gjort följande prioriteringar: 1. Han bildade regering med Miljöpartiet. 2. Han har gjort upp med Vänsterpartiet. Och sedan hoppas en socialdemokratisk skribent att Moderaterna ska lägga ner sina röster. Det är att begära väldigt mycket. Det utgår från principen att oppositionen ska ha ett slags lojalitetsplikt med sittande regering.

Om Stefan Löfven vill ha ett samförstånd med ett eller flera av partierna från Alliansen borde han valt en annan väg. Då skulle han ha bildat en ren socialdemokratisk regering – en regering som skulle ha stått fri att samarbeta både högerut och vänsterut.

Men det finns också andra sätt att se till att Sverigedemokraterna inte trasslar till det. Till exempel om både Alliansen och regeringen formulerar budgetalternativ som det blir omöjligt för SD att rösta ja till. Och det är faktiskt inte så svårt.

Mer läsning

Annons