Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt i tak på Elgströmska

Anställda på äldreboendet Elgströmska väljer att berätta anonymt vad som inte fungerar på arbetsplatsen.

Annons

Bara det borde få företaget Attendo Care att reagera. En förutsättning för en bra äldreomsorg är att det är högt i tak, att de anställda kan uttrycka missnöje. Det är därför vi har en lagstiftning om meddelarfrihet för anställda i offentlig tjänst. Men meddelarfriheten kommer i kläm när en kommun tecknar avtal med ett privat företag.

Riksdagen har också stiftat en särskild lag, Lex Sarah, som säger att var och en som är anställd inom omsorgen har skyldighet att anmäla missförhållanden. Lagen kom till efter att den då 23-åriga sjuksköterskan Sarah Wägnert slagit larm om missförhållanden vid ett äldreboende 1997.

Så signalerna från samhället är entydiga. Inom äldreomsorgen måste det finnas utrymme för kritik. De anställda har till och med skyldighet att anmäla sådant som de uppfattar som missförhållanden.

Men det verkar inte räcka ända fram.

Nu har Örebro kommun sagt upp avtalet om Elgströmska, med Attendo Care. Men Attendo Care borde ändå fundera över vad det är som har gjort att några anställda väljer att ställa upp i NA, utan att säga sina namn.

Arbetsgivare brukar gärna säga att de gillar ”konstruktiv kritik”. Men det går liksom inte att i förväg säga att ”du får gärna kritisera, men kritiken ska vara konstruktiv”. Om atmosfären är öppen, så kommer allmänt gnäll att blandas med konstruktiva förslag. Det är mänskligt. Det är ju inte så att allt som sägs vid ett fikabord på en arbetsplats är sakligt och konstruktivt. Det gäller ju för övrigt även i den offentliga politiska debatten. En förutsättning för kvalitet i äldreomsorgen är att signaler om brister i verksamheten kan nå fram.

Den 30 november kommer slutbetänkandet från en utredning som just ska se över om meddelarskyddet kan stärkas för privatanställda som arbetar inom skattefinansierad verksamhet. Det är angeläget att den frågan får en lösning.

Mer läsning

Annons