Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lånar du för mycket?

Vad är viktigast. Att du får dra av dina räntekostnader i deklarationen? Eller att riskerna för en finanskrasch som drabbar hela landet minskar?

Annons

I veckan presenterade EU-kommissionen sin årliga granskning av medlemsländernas ekonomi. Bilden av en stark svensk ekonomi bekräftas. Vi har ett litet underskott i de offentliga finanserna, närmare bestämt 0,4 procent av BNP. Men det är en spottloska i havet om vi jämför med de mest skuldtyngda länderna. Trots den ekonomiska krisen i Europa växer den svenska ekonomin, om än svagt.

Men EU-kommissionen påpekar att det finns ett allvarligt riskmoment i de svenska finanserna – den privata skuldsättningen motsvarar 235 procent av BNP. Bara hushållens lån motsvarar 80 procent av BNP. Lånetaket för bostäder har hejdat ökningen, men nivån är fortfarande hög. Skuldsättningen är ett av skälen till att riksbanken håller räntan uppe, trots att inflationstrycket är så gott som noll. Det kan ifrågasättas om riksbanken ska ta sådana hänsyn. Men det gör den. Och en för hög ränta bidrar till hög arbetslöshet.

Kommer regeringen att vidta åtgärder för att minska skulderna? En av de faktorer som bidrar till att människor lånar pengar är ränteavdragen. Staten tar över en del av kostnaden för lånen. Men försök röra ränteavdragen, så ska du se att det blir en folkstorm tvärs över blockgränserna. En annan faktor är den låga beskattningen av fastigheter. Det var ett löfte från Kristdemokraterna inför valet 2006 att avskaffa fastighetsskatten. Den ersattes av en kommunal avgift. I ett läge där stödet för KD ligger strax under spärren för att komma in i riksdagen, lär Göran Hägglund spjärna emot varje försök att skärpa beskattningen av fastigheter.

Personer med stora bostadslån skulle framstå som förlorare om ränteavdragen avskaffades och fastighetsskatten återinfördes. Men samtidigt: det ligger särskilt i deras intresse att göra den svenska ekonomin mer stryktålig.

Mer läsning

Annons