Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång uppför(s)backe

Annons

Socialdemokraternas kriskommission presenterade sin rapport på tisdagen.

För dem som är medlemmar i Socialdemokraterna var det kanske välkommen läsning. Det handlade om full sysselsättning, att skatterna kanske behöver höjas, att pensionerna måste bli mer rättvisa, att det ska satsas mer på utbildning ...

Men det räcker inte för att återvinna väljarnas förtroende.

Socialdemokraternas kriskommission vill ha en block-överskridande uppgörelse om skattesystemet. Det kan i och för sig finnas fördelar med en sådan uppgörelse – att vi moderniserar skattesystemet på ett sätt som är hållbart även om det blir regeringsskiften. Socialdemokraterna skulle dessutom vinna inflytande i en central politisk fråga.

Men sakpolitiskt kommer signaler från Socialdemokraterna att de vill höja skatten, medan Reinfeldt vill ha ännu ett eller ett par jobbskatteavdrag. Det ser lite kärvt ut från början i en eventuell förhandling, för att uttrycka sig milt.

Grönköpings veckoblad pekade för en tid sedan ut hur en socialdemokratisk politik borde se ut. Den ska inriktas på att ”återskapa utsugna arbetarmassor”, ”varvid arbetarklassen återigen måste rösta socialdemokratiskt”.

Och här har vi socialdemokratins problem.

När vårdbiträden, metallarbetare och sjuksköterskor upptäcker att det kan vara rätt trevligt med sänkt skatt, kan de tänka sig att rösta på Moderaterna lika gärna som på Socialdemokraterna.

Kan Socialdemokraterna skapa en politik som attraherar dem som vill behålla mer av sin egen lön, som tycker att det är bra med privata alternativ inom vården, som låter sina barn gå i friskola och som dessutom utnyttjar rut-avdraget?

Socialdemokraterna har dessutom ytterligare en utmaning: Sveriges ekonomi hör just nu till de starkaste i Europa. Vi har god tillväxt och sunda statsfinanser. Det är inte längre Socialdemokraterna som har högst betyg när det gäller att administrera landet.

Det är en lång uppförsbacke som Socialdemokraterna har framför sig.

Riksdagen behöver en livaktig och vass opposition, som förmår att utmana. Därmed är socialdemokratins bristande förmåga att förnya sig ett bekymmer även för andra partier.

Mer läsning

Annons