Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långledighet och tid för läsning

Böcker behöver inte bara köpas som julklappar utan kan även inhandlas under mellandagarna då de flesta har lite långledigt. Ledarredaktionen tipsar om läsning som finns i de flesta bokhandlar och tar inte speciellt lång tid att beställa.

Annons

Polens historia av Artur Szulc (Historiska Media)

Polen är vårt stora grannland som endast är en kort sjö eller flygresa bort. Ändå är det relativt okänt i svensk medvetande och när det förekommer handlar det mest om dess nuvarande regering. För att inte tala om andra världskrigets förintelseläger. Men detta vill historikern Artur Szulc ändra på. Kort och koncist skildrar han Polens historia från 900-talet fram till idag och boken är ett måste för den som vill veta mer och lära sig förstå att det helt enkelt finns mer än andra världskriget. En läsupplevelse som förhoppningsvis kan inspirera till en semesterresa söderut.

David Lindén

Artur Szulc, författare till boken Polens historia (Foto: Robert Farmer).

Ibland mår jag inte så bra av Therese Lindgren (Forum)

Författaren är en så kallad "youtuber" vilket betyder att hon via sin youtubekanal har en stor följarskara. Jag hade troligtvis inte lagt märke till henne om det inte varit för att jag i Estland av alla ställen inte hade något att läsa förutom hennes bok Ibland mår jag inte så bra som handlar om psykisk ohälsa. Det vore en underdrift att säga att jag blev positivt förvånad. Boken är en helt enkelt lysande som pedagogisk genomgång vad psykisk ohälsa faktiskt är. Lindgren ska ha en eloge för en sådan folkbildargärning och alla vi vuxna borde läsa den.

David Lindén

Therese Lindgren är

Zigenerska av Katarina Taikon (Natur & Kultur)

Ett antal villaägare gör en "besvärsskrivelse" till Länsstyrelsen. Kommunen ska äntligen se till att ett äldre par får flytta från en gammal buss till en anständig bostad. En av de båda lider av magsår. Då reagerar grannarna. Inte för att paret skulle vara särskilt störande, utan för att "zigenare är zigenare". I skrivelsen framhåller de blivande grannarna att de inte vill "frånkänna zigenare rätten till den dräglig bostad". Men att de flyttar in just i detta område är "ett intrång i vår personliga frihet och vår enskilda rätt".

Händelsen beskrivs i Katarina Taikons bok "Zigenerska". Den publicerades första gången 1963. Den kom ut i nyutgåva 2016, på Natur och Kultur. En 54 år gammal bok som ännu i dag känns rykande aktuell. Hon beskriver samma idiotföreställningar om att romerna skulle ha "vandringslusten i blodet" som dyker upp i dag. Även i de "finare" salongerna är det alltför ofta okej att spy ur sig rasistiska karikatyrer om romer. Romerna var bokstavligen ett jagat folk även i Sverige långt in på 60-talet. Ja, ännu längre fram än så!

Det är tragiskt att Katarina Taikons bok ska vara så aktuell även 2017.

Lars Ströman

Katarina Taikons bok Zigenerska kom ut första gången  1963. Det är tragiskt att den fortfarande är så aktuell. Den kom ut i en nyutgåva 2016.

Jerusalem och Jag av Anita Goldman (Natur & Kultur)

"Kanske är berättelsen om Jerusalems historia mer än allt annat berättelsen om människornas längtan efter Jerusalem", skriver Anita Goldman i sin bok "Jerusalem och jag".

Denna längtan efter Jerusalem präglar tre religioner, judendomen, islam och kristendomen. Boken är en berättelse – eller rättare sagt en rad olika berättelser – om världens kanske mest omstridda och mytomspunna stad. Det är en resa genom de religiösa föreställningarna om Jerusalem. Men också om det mer jordnära. Vi får möta personligheter som präglat staden: Den pacifistiske rabbinen Ben Zakkai som försökte övertala de militanta seloterna att ge upp inför romarna under belägringen år 68. Kejsar Konstantins mamma Helena som forskade efter de platser där Jesus skulle ha verkat och korsfästs. Ett särskilt kapitel ägnas åt den tyska författarinnan Else Lasker-Schüler som tvingades lämna Tyskland efter Hitlers maktövertagande och bosatte i Jerusalem. Hon avled 1944.

Boken kom ut under förra året. Och mot slutet av året kom en bekräftelse på hur viktig Jerusalem är som skärningspunkt mellan tre olika religioner och som politisk symbol: President Donald Trump beslöt att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

Lars Ströman

Anita Goldman har skrivit om världens kanske mest omstridda och mest mytomspunna stad.

Mer läsning

Annons