Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längst bak i klassen

Annons

Elever som får sköta sin undervisning på egen hand klarar sig i sämre än elever som har stöd av lärare. Det låter som en självklarhet, men är en insikt som värkt fram i den svenska grundskolan. Nu ska det ”självklara” bli verklighet.

Skolverket kom i går med sina ”allmänna råd” om hur skolan ska ge eleverna bättre förutsättningar att klara målen i undervisningen. Verket konstaterar att en hög andel individuellt arbete leder till att eleverna blir mindre engagerade och uppnår sämre studieresultat.

Skolverket skriver av sig på drygt 30 sidor, fördelade på analyser och punktade råd. För en person utanför skolvärlden är läsningen av dokumentet en intellektuell och känslomässig berg-och-dalbana. Visionerna och de fina orden om alla barns lika rättigheter kan få den lättrörde att snyfta.

Samtidigt kryper en känsla av frustration fram. Hur kan någon ha tolkat orden om elevernas demokratiska och andra rättigheter i skolan till att barnen ska lämnas på egen hand att lära? Forskningen har långt om länge visat det som det sunda förnuftet redan insåg – det går inte.

Lärarförbundets Metta Fjelkner välkomnar råden. De sätter lärarnas ledarskap i fokus, säger hon. Men hon har ett förbehåll: råden får inte hindra den pedagogiska friheten.

Det sista låter inte så bra som det första. Denna ”frihet” är en del av den utveckling som lett till att många elever blivit övergivna i klassrummen. Det är faktiskt inte den enskilde läraren som ska uppfinna egna undervisningsmetoder. Utmaningen är att hitta metoder som fungerar för eleverna, oavsett studieförutsättningar.

Friskolor och det kommunala självstyret har lett till att kvaliteten i skolan varierar. Det är också en ”frihet” som ibland sker på elevernas bekostnad. Skolverkets råd är ett sätt att motverka orättvisan för de som är tvingade att vara i skolan, eleverna. Det blir mer centralstyrt med råden, tack och lov.

Nu kan alltså eleverna som sätter sig längst bak i klassrummet hoppas på att också få en chans att hänga med och lämna skolan med godkända betyg. Det är verkligen på tiden.

Mer läsning

Annons