Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt kvar till ett miljöparti

Annons
Mittåt. Fredrik Reinfeldt har mycket jobb att göra om han vill omdana Moderaterna till ett miljöparti. arkivbild: Pavel Koubek

Den som tycker det har skrivits för mycket om Moderaterna de senaste dagarna kan sluta att läsa nu. För här kommer lite till om partiet som höll sin stämma i Örebro under fyra dagar.

I stort var Moderatstämman en manifestation för ett samlat parti med höga ambitioner att blir än mer framgångsrikt bland de svenska väljarna.

Partiledaren Fredrik Reinfeldt möttes av jubel när han talade om allt som Moderaterna lyckats med. Vi har sänkt skatterna med 70 miljarder sa han och publiken jublade. Vi kallar oss det enda arbetarpartiet sa han och publiken jubel.

Denna upprymdhet fortplantade sig även till delar av den helt vanliga partimötesdebatt som träget på gick från tidig morgon till sen kväll. Vi ska bli vår tids nya miljöparti, hävdade en debattör från scenen i Conventum.

Fredrik Reinfeldt valde att ta upp konsumtionssamhället under sitt inledningstal: ”Är det livets mening? Flest prylar när vi dör vinner? Det finns en känsla av att vilja vara lite ner försiktig med konsumtion. Göra den mer hållbar.”

Med dessa frågor utan svar och försiktiga påståenden närmade sig Moderatledarna det som kan kallas miljöpolitik från en hög och abstrakt nivå. Rent av lite civilisationskritik.

I stämmodebatten var det andra ramar och en helt annan karaktär. Miljö- och klimatpolitiken hade ingen egen rubrik bland propositionerna utan fanns insmugen i det kommunpolitiska programmet och i det utrikespolitiska programmet.

Den prioriteringen visade inte på någon strävan att bli ett nytt miljöparti. Debattörerna manifesterade inte heller någon vilja som skulle kunna ge Moderaterna skäl att kalla sig lägga till ett nytt partinamn.

Visst kom det miljöpolitiska inlägg under kommundebatten. De handlade om sophantering, vargar, strandskydd, dubbdäck, skånsk jordbruksmark, gruvdrift och äganderätt. Någon gång dök koldioxiden upp som fenomen, med fler cykelbanor som en lösning.

Miljö i denna kommunala inramning blev mest kritik mot regler som begränsar kommunala satsningar, och missnöje med dagens vargpolitik.

Debatten om det utrikespolitiska programmet blev inte heller något forum för inlägg som skulle kunna lyfta fram eller konkretisera en ny moderat miljöpolitik. Här handlade det mest om Nato, bistånd, försvaret, Öresundsregionen, Europa och väldigt mycket om Nordiska rådet.

Biståndsminister Gunilla Carlsson var den som förde in det ”nya” klimatet som ett hot mot människor som lever i de fattiga delarna av världen. Sverige fanns i detta sammanhang med som biståndsgivare.

Ska man döma efter talen och diskussionerna på stämman så har Moderaterna långt kvar till positionen som ”vår tids nya miljöparti”. Det första steget är att ge miljö- och klimatpolitik en egen rubrik. Att låta det drunkna i detaljer i kommunpolitiken är inte seriöst.

Fredrik Reinfeldt företrädde hela EU under klimattoppmötet i Köpenhamn för snart två år sedan. Visst kan han hävda att Sveriges politik ligger bra till i en internationell jämförelse. Men det räcker inte. Och han har en hel del att ta itu med i sitt eget parti.

Mer läsning

Annons