Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Brittisk utvisning av ryssar – Sverige borde lova att hjälpa Storbritannien om landet angrips

En tidigare rysk dubbelagent och hans dotter förgiftades med en nervgas som ska ha producerats i Ryssland, medan de vistades i Salisbury i Storbritannien. Nu utvisar Storbritannien 23 ryska diplomater. Även övriga EU-länder borde agera, till exempel genom att samtliga EU-länder kallar hem sina ambassadörer från Moskva.

Annons
Storbritanniens premiärminister Theresa May tillkännagav i dag att 23 ryska diplomater utvisas från Storbritannien.
Och det är svårt att tänka sig att någon "frifräsare" skulle kunna disponera kemiska vapen som producerats i Ryssland.

Ryssland blånekar naturligtvis! Ryssland har till och med begärt att få "konsulär tillgång" till offren, det vill säga att personal från ryska ambassaden ska få träffa dem. Det är i och för sig en konsekvens av blånekandet, men det är också en oerhört fräck och oförskämd ståndpunkt om det visar sig finnas belägg för att Ryssland ligger bakom händelsen. Och det är svårt att tänka sig att någon "frifräsare" skulle kunna disponera kemiska vapen som producerats i Ryssland.

Än så länge är Storbritannien med i EU. Än så länge har Storbritannien den tyngd som finns när 28 länder agerar gemensamt. Visserligen finns det länder som bromsar åtgärder mot Ryssland, till exempel Ungern. Premiärminister Viktor Orbán har en fascination för "starka ledare" av Putins typ. Men vid tidigare tillfällen har även den ungerska regeringen sett fördelar med att EU agerar gemensamt gentemot Ryssland.

Storbritannien kommer att förlora många fördelar när det gäller handel och fri rörlighet när landet lämnar EU. Men på det säkerhetspolitiska området bör Sverige och EU behålla en stark koppling till Storbritannien.

I Sverige har utrikesminister Margot Wallström en fråga att ta ställning till: Ska den svenska säkerhetspolitiska doktrinen justeras när Storbritannien lämnar EU. Storbritannien kommer att förlora många fördelar när det gäller handel och fri rörlighet när landet lämnar EU. Men på det säkerhetspolitiska området bör Sverige och EU behålla en stark koppling till Storbritannien.

När Storbritannien lämnar EU borde Margot Wallström skriva in i utrikesdeklarationen att även Storbritannien om fattas av Sveriges solidaritetsförklaring.

Så här lät det när Margot Wallström läste regeringens utrikespolitiska deklaration i februari:

"Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller ett nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas."

Sverige bör alltså lova att agera om något annat EU-land, något annat nordiskt land eller Storbritannien drabbas av angrepp.

När Storbritannien lämnar EU bör Storbritannien ändå omfattas av solidaritetsförklaringen. Sverige bör alltså lova att agera om något annat EU-land, något annat nordiskt land eller Storbritannien drabbas av angrepp.

Mer läsning

Annons