Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Nej, han ska inte få vara med när hans barn föds

En 25-åring som sitter i fängelse ber att få vara med om när hans barn ska födas. Men förvaltningsrätten säger nej. I det här fallet gör förvaltningsrätten rätt. Det handlar om en person som förekommer 17 gånger i belastningsregistret.

Annons
Den som sitter i fängelse missar saker i livet. Det ligger i sakens natur.

Det senaste straffet drog han på sig efter att ha hotat poliser. Och en annan punkt i belastningsregistret är att han sköt mot ett antal personer och träffade en av dem i foten. Han har också åkt fast för exempelvis narkotikabrott.

Under en vistelse på Kumlaanstalten fick han ett antal varningar för att han misskötte sig.

Att sitta i fängelse innebär en allvarligt frihetsinskränkning. Det är liksom det som är vitsen med ett fängelsestraff.

Så här finns det all anledning för samhället att köra en hård linje, hur tragiskt det än känns för honom och för mamman. Att sitta i fängelse innebär en allvarligt frihetsinskränkning. Det är liksom det som är vitsen med ett fängelsestraff. Det finns många saker i livet som du missar om du sitter i fängelse. Men förhoppningsvis använder du tiden för att förbereda dig för ett liv som inte går ut på att begå brott.

Vad gjordes i inledningen till mannens kriminella karriär? Det vet jag inte. Men jag tittade på ett annat fall ganska nyligen. Två unga personer som dömdes för ett rån där de band personalen med buntband. Konsekvensen för detta brott blev en kombination av samtal och 135 respektive 140 timmars samhällstjänst. Det är inte tillräckligt! Det är en alltför svag signal.

Och så fick de utvalda personerna ett brev där de upplystes om att de nu har tre val. 1. Sluta med brott. 2. Åka i finkan igen. 3. Flytta från orten.

Så kommer då frågan vad vi ska göra efter att personen avtjänat sitt straff. En gång på 80-talet introducerades "Kalmarmodellen". Polismyndigheten kartlade ett antal livsstilskriminella. Alla anställda vid polisen, även civilanställda, fick namn och bilder på dessa personer. Och så fick de utvalda personerna ett brev där de upplystes om att de nu har tre val. 1. Sluta med brott. 2. Åka i finkan igen. 3. Flytta från orten. För nu skulle polisen ha järnkoll på dem.

Det är populärt att vara hård. Och i det här fallet finns det dessutom skäl att vara det. Men hårda åtgärder måste kombineras med mjuka. En person som visar att han eller hon är villig att lämna en kriminell karriär måste få allt stöd.

Mer läsning

Annons