Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman om våldtäktsärendet: Vi behöver ett uppror mot den slappa politiken mot missbruk och kriminalitet!

Många är upprörda över att polisen nu utreder en misstänkt våldtäkt i samband med en motorträff. Men vem vill göra något åt fylleriet och kriminaliteten?

Annons
Om det uppstår fylleslag måste polisen och socialtjänsten ta ledningen. Och Örebro måste bli bättre på att ta itu med missbruk och kriminalitet.

Kommunalrådet Per-Åke Sörman (C) kör med en gammal klassiker. Han tycker att föräldrarna ska ta ett större ansvar. Det är en naiv hållning. Om vi nu har ungdomar som super och stökar – vad tänker sig Per-Åke Sörman konkret att föräldrarna ska göra? Ska de åka ut i fyllebråket och bära hem sina barn som om barnen vore treåringar? Den högst ansvarige politikern i Örebro kommun har en skrämmande orealistisk bild av problemet.

Visst kan föräldrar spela en roll. Men när det är fylleslag så är det ordningsmakten och socialtjänsten som måste ta ledningen och agera.

Visst kan föräldrar spela en roll. Men när det är fylleslag så är det ordningsmakten och socialtjänsten som måste ta ledningen och agera. Sy in de bråkigaste. Hälla ut sprit. Köra hem unga personer som hamnat fel. I en sådan insats kan även lekmän delta. Det kan vara nattvandrare, föräldrar och andra frivilliga.

För två veckor sedan rapporterade NA om oron i Krämaren. Den har blivit en samlingsplats där unga introduceras i missbruk. För exakt ett år sedan skrev NA om samma problem. En av poliserna berättade hur det går med de orosanmälningar som lämnas in till socialtjänsten, med syftet att någon ska ingripa: "... det jag ser, det är att ungdomarna är tillbaka igen, direkt dagen efter."

Men det finns en grundläggande ovilja att handgripligt agera mot unga kriminella och missbrukare.

I högtidstalen och på presskonferenserna talar den politiska ledningen i Örebro om att göra något åt kriminalitet och missbruk. Vissa åtgärder har vidtagits, exempelvis trygghetsvärdar. Men det finns en grundläggande ovilja att handgripligt agera mot unga kriminella och missbrukare.

Låt oss göra det igen: Ett nytt folkligt uppror mot en politik som går ut på att göra så lite som möjligt mot missbruk och kriminalitet.

Det behöver inte vara så här. På 80-talet byggde Örebro upp en fungerande åtgärdskedja mot unga kriminella med syftet att åstadkomma tidigare ingripanden. Det skedde efter att den populäre radiodoktorn Peter Paul Heinemann slog larm om hur illa läget var. Det som byggdes upp var inte perfekt. Men det var betydligt bättre än i dag. Låt oss göra det igen: Ett nytt folkligt uppror mot en politik som går ut på att göra så lite som möjligt mot missbruk och kriminalitet.

Så frågan till Per Åke Sörman är: Tänker du fortsätta skylla på föräldrarna eller tänker du ta något ansvar för egen del?

 

Mer läsning

Annons