Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Religiösa friskolor blir ännu en symbolfråga

Alsalamskolan i Örebro har fått förödande hård kritik av Skolinspektionen och begär mer tid för att få vidta åtgärder. Socialdemokraterna vill nu stoppa religiösa friskolor. Men på vilket sätt hjälper det? Alsalamskolans hemsida säger inte att det är en religiös friskola.

Annons
Alsalamskolan får hård kritik av Skolinspektionen. Men skolan presenterar sig inte som en religiös friskola. (Foto Filip Erlind)

"Vår pedagogik utgår från en helhetssyn vilket genomsyrar såväl teoretisk och praktisk som skapande verksamhet. Vi fokuserar på varje enskild elev och hjälper dem att hitta sina personliga inlärningsstrategier." Det låter som vilken skola som helst. 

Alsalamskolan får kritik på en rad olika punkter. Till exempel brist på behöriga lärare, stor omsättning bland lärarna och könsuppdelad undervisning. Det sistnämnda säger skolledningen att den har rättat till. Så på en rad punkter har Skolinspektionen redan verktyg för att ingripa mot skolor som inte håller måttet. Det är möjligt att de redskapen kan vässas ytterligare några snäpp.

Eleverna har rätt att få en bra undervisning. Och det finns värden som skolan enligt läroplanen ska förmedla. För nyanlända är det till exempel enormt viktigt att de får klart för sig vad Förintelsen var för något.

Eleverna har rätt att få en bra undervisning. Och det finns värden som skolan enligt läroplanen ska förmedla. För nyanlända är det till exempel enormt viktigt att de får klart för sig vad Förintelsen var för något.

Skolans undervisning ska också bygga på vetenskaplig grund. Det är inte okej att en lärare säger att "skapelseberättelsen" är likvärdig med evolutionsläran, även om det är vad som sägs i vissa kyrkor på söndagarna.

Kunskapsminister Anna Ekström vill stoppa religiösa friskolor. Men det riskerar att bli en symbolisk åtgärd.

Tidigare har Liberalerna sagt att det borde bli ett stopp på nya religiösa friskolor. Nu går Socialdemokraterna ett steg längre. Men räkna med att många av de skolor som ibland betecknas som religiösa kan fortsätta i alla fall. I stället för en skola med muslimsk profil kan vi tänka oss en skola med arabisk eller somalisk profil. Och det finns knappast någon som vill lägga ner Sankt Eskils katolska skola.

Av 7000 skolor är 70 religiösa. Integrationsproblemen löses inte av att de 70 försvinner.

Det är ju inte heller så att Sverige är översvämmat av religiösa friskolor. Av 7000 skolor är 70 religiösa. Integrationsproblemen löses inte av att de 70 försvinner. Och försvinner gör de nog inte. De kommer snarare att omvandlas och anpassa sig till den nya verkligheten.

Mer läsning

Annons