Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lås in bråkmakarna!

Det finns tillfällen då vuxna män blir som femåringar. Ofta uppträder detta fenomen i anslutning till fotbollsmatcher.

Annons

Nej, förresten, det vore att förolämpa landets femåringar. En genomsnittlig femåring vet nämligen att det inte är någon bra ide att börja slåss med vem som helst på gatan för att han eller hon råkar ha ”fel” lagtröja på sig.

Att det förekommer bråk vid arenorna är illa nog. När bråket flyttar ut på stan innebär det också att de som över huvud taget inte bryr sig om fotboll drabbas.

Nu väcks kritik mot polisinsatsen. Och det väcks kritik mot de inblandade klubbarna.

Vem som helst kan naturligtvis ta på sig en ÖSK-tröja eller ett MFF-märke och börja slåss. Personer som är mer intresserade av att slåss än att titta på en fotbollsmatch. Klubbarna kan inte styra det.

Men de kan inte heller bara säga att det inte angår dem. Om resultatet av en fotbollsmatch i Örebro blir att vanliga människor känner att de inte kan vistas på Stortorget, har också de inblandade klubbarna ett problem.

För ett år sedan blev det fullt slagsmål på ett flygplan som skulle från Malmö till Bromma, efter en fotbollsmatch. SJ har utarbetat särskilda huliganrutiner.

Vid vissa matcher förväntar sig polisen inget annat än att det blir storbråk. Har det ”bara” inträffat en handfull misshandelsfall, betecknas det som en ”lugn” match av polisen.

Fotbollsvåldet är på väg att bli institutionaliserat.

På hemsidan ”Sverigescenen” finns programförklaringen att ”Det här är en hemsida gjord av AIK-supportrar för fotbollsgrabbar med stil och klass.” På hemsidan finns ett stort knogjärn och en bild på en person som är beväpnad med kniv. Stil och klass?

Det har dessbättre inte gått så långt i Örebro. Helgens bråk var en ovanlig händelse. Men det vill nog till att de inblandade vidtar åtgärder för att förebygga framtida bråk.

Nej, det är inte indraget stöd till fotbollen som vi vill åstadkomma, utan balanserade åtgärder för att så långt som möjligt förebygga framtida bråk. Bråkmakarna ska låsas in!

Mer läsning

Annons