Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt dem demonstrera

Tanken att en liten gruppering skulle ha något slags moralisk rätt att med handgripligheter stoppa motståndare från att uttrycka sin mening är inte det minsta demokratisk.

Annons

En kraftmätning ägde rum i Göteborg på söndagen. På den ena sidan stod Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) som demonstrerade mot ”svenskfientlighet”. På den andra sidan fanns grupper på vänsterkanten med det uttryckliga syftet att stoppa Sverigedemokraternas demonstration.

I den kraftmätningen var det bra att SDU – och polisen – vann.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund står för värderingar har lite eller ingenting med svenska traditioner att göra. I en intervju med Göteborgs-Posten har William Hahne från SDU svårt att definiera svenskheten. Å ena sidan säger han att man visst kan vara mörkhyad och svensk. Å andra sidan säger han att den är svensk som har ”typiskt svenskt utseende” – vad det nu är för någonting.

Men det är egentligen strunt samma. Så länge SDU:s medlemmar håller sig inom lagens ramar har de samma demokratiska rättigheter som alla andra: skriva insändare, dela ut flygblad, ställa upp i allmänna val och naturligtvis demonstrera. Polisen ska se till att de kan utöva dessa rättigheter utan att bli trakasserade. Polisen i Göteborg gjorde rätt när den förberedde sig för det värsta – och kallade in förstärkningar.

Även motdemonstrationer måste få förekomma. Också det på villkoret att de håller sig inom lagens ramar.

Problemet är att företrädare för motdemonstrationerna ansåg sig företräda så högtstående idéer att de hade rätt att stoppa SDU:s demonstration. Det sade de öppet. ”På söndag stoppar vi rasisterna”, utropade Rättvisepartiet socialisterna på sin hemsida. I en intervju med Göteborgs-Posten säger Kristofer Lundberg från partiet att ”vi ser det som en skyldighet att försvara demokratiska rättigheter genom att stoppa dem”.

Rättvisepartiet Socialisterna är ett parti som knappt märks i dagspolitiken. Partiet fick 1 507 röster i riksdagsvalet i höstas. Att agera ”militant” mot SDU är kanske ett sätt att synas.

Tanken att en liten gruppering skulle ha något slags moralisk rätt att med handgripligheter stoppa motståndare från att uttrycka sin mening är inte det minsta demokratisk.

Mer läsning

Annons