Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt dem tjäna pengar!

Annons

Löneskillnaderna mellan eliten och den genomsnittliga industriarbetaren ökar, konstaterar LO i en rapport. Och vadå? Är det en självklarhet att skillnaderna ska minska?

Jämlikhet har varit ett ideal i Sverige. Det anses vara näst intill en självklarhet att det är dåligt om löneskillnaderna ökar.

Fråga en löntagare om näringslivets elit tjänar för mycket, så är svaret oftast ja. Men låt oss ställa frågan på ett annat sätt. Anta att ledningen för Saab i Trollhättan lyckas med sitt mål att att vända flera års förlust till vinst och därmed säkra jobben för tusentals anställda. Är chefen för Saab då värd 20 industriarbetarlöner? Eller 40 industriarbetarlöner? Eller rent av 60 industriarbetarlöner?

Fattigdom måste bekämpas, både globalt och i Sverige. Det är rätt att använda skattepengar för att se till att de människor som har fallit ur alla trygghetssystem ändå har en hygglig levnadsstandard. Det självklara målet måste vara att alla människor har en egen försörjning. Det handlar om mänsklig värdighet.

Effekten av en utbredd fattigdom som existerar sida vid sida vid en bländande rikedom, blir höga stängsel och beväpnade vakter. Det ser vi i många fattiga länder.

Men att bekämpa fattigdom är inte nödvändigtvis detsamma som att bekämpa rikedom. Höjda löner för makteliten behöver inte innebära en försämring för vanliga löntagare.

Enligt den LO-rapport som kom på måndagen hade makteliten inkomster som motsvarade 7,2 industriarbetarlöner år 1970. År 2009 hade maktelitens inkomster ökat till 15,4 industriarbetarlöner.

Under samma period har reallönen, det vill säga lön minus inflation, ökat med 54 procent för en industriarbetare.

Visst kan industriarbetaren nostalgiskt blicka tillbaka på en period då skillnaden mellan den egna lönen och direktörens lön var mindre. Men industriarbetaren hade sämre levnadsstandard 1970.

Visst ska vi diskutera inkomstskillnader. LO har naturligtvis all rätt att producera både rapporter och debattartiklar om detta. Och direktörer som tjänar miljoner måste tåla att bli ifrågasatta.

Men det är bättre att bekämpa fattigdomen än rikedomen.

Mer läsning

Annons