Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt hela Örebro få välja

Annons
illustration: tecknar-olle

Omval i Örebro. Så kom då äntligen beskedet från Valprövningsnämnden i går. Inte en dag för tidigt.

Örebro kommun tar plats i den politiska historien, en föga smickrande markering. Felaktiga budröster och en kaotisk förtidsröstning i Vivalla medför nu att väljarna i kommunens nordöstra valkrets för en andra gång ska välja sina företrädare till kommunfullmäktige.

Gårdagens beslut var väntat. Förra veckans besked om att de misstänkta felen motsvarade en 40-procentig möjlighet att valutgången skulle ha blivit en annan, var ett mycket tungt argument. Mandatfördelningen i nordöstra valkretsen hängde en på enda röst.

Mandatet gick i sluträkningen från Folkpartiet till Socialdemokraterna och förändrade hela maktfördelningen. Det visar med kristallklar tydlighet att varenda röst är betydelsefull i val. Snacka om väljarmakt.

Socialdemokraterna i Örebro får ta på sig ansvaret för kaoset runt förtidsröstningen i Vivalla. Med den erfarenhet som detta parti har, finns det ingen ursäkt för att ledningen inte noga instruerat alla sina valarbetare i rätt uppförande. Det finns inget utrymme för spontanitet, improvisationer och hemsnickrade upplägg vid röstning.

Nu är läget som det är. Valprövningsnämndens beslut om omval är riktigt. Men ofullständigt. Valet borde göras om i hela Örebro kommun. Nu blir det väljarna i en del av kommunen som kommer att kunna ta ställning till argumenten i den nya lokala valrörelsen. Partierna kommer, och ska givetvis, lägga fram politik som gäller hela Örebro. Politik för Brickebacken, Tysslinge, Hjärsta, Almby, lika mycket som för Vivalla och Lundby.

Valrörelsen blir ingen kopia av höstens omgång. Förutsättningarna är ändrade. Alliansregeringen vann valet vilket bland annat medför att Socialdemokraterna i Örebro får plocka bort några av sina vallöften. Den nya verkligheten ska alla Örebroare kunna ta ställning till.

Beslutet kom till slut. Men ännu återstår besked om när valet kan ske. Att det blir samma dag som det betydligt med omfattande valet till landstinget i Västra Götaland är klart.

Nu måste regeringen och Valmyndigheten visa att ”skyndsamt” betyder snabbt, och inte någon gång. De tålmodiga Örebroarna är värda den insatsen.

Mer läsning

Annons