Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte Doro skrämma oss

Roboten Doro i Örebro får nu vila sig en stund. Men hon – eller han – kommer att yngla av sig och få stor betydelse i framtidens vård och omsorg.

Annons

Det är Örebro universitet och Örebro sciencepark som byggt en forskningslägenhet där roboten Doro programmerats och tränats till att ta över en lång rad vård- och omsorgsuppgifter inom äldrevården. Försöken har varit lyckosamma. En förenklad, och billigare, variant av Doro beräknas finnas på marknaden om två år.

För en del kan detta låta skrämmande. Rent av inhumant. En robot som matar äldre ... Nej, en sådan utveckling vill jag inte vara med om. Det är kanske den spontana reaktionen.

Inte blir framtidsperspektivet lättare att ta till sig när Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, samtidigt går ut med spådomen att 53 procent av de svenska yrkena kan ersättas med digital teknik under de närmaste 20 åren. Det handlar om 2,5 miljoner jobb.

Men handen på hjärtat – hur många nya yrken har inte uppstått sedan 1994? Yrken som vi för 20 år sedan inte hade en aning om. Och i snart sagt alla de fortfarande gällande yrkena har stora förändringar ägt rum under dessa två decennier. Få gör exakt detsamma i dag som för 20 år sedan.

Den utvecklingen fortsätter i en troligen accelererande takt. Roboten Doros framtida avkommor blir förmodligen den faktor som bidrar till att äldrevården och –omsorgen klaras i framtiden. Dagens prognoser pekar på att kommuner och landsting får väldigt svårt, om det ens är möjligt, att rekrytera all den personal som krävs.

Men framtidens jobb då? Jo, de kommer att finnas. Hur yrkena benämns och vad de ska göra vet vi inte i dag. Det vi vet är att behovet av utbildning, både den grundläggande utbildningen och vidareutbildningen, blir allt större och viktigare. Klarar framtida regeringar att möta det behovet kan vi se framtiden an med stor tillförsikt.

Det kan vi göra även om det blir så att ingenting då – om 20 år – särskilt mycket liknar det vi har och vet i dag. Utveckling ska man inte vara rädd för.

Mer läsning

Annons