Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Moderaterna rasa efter sina gycklarspel!

Annons

Anna Kinberg Batra tar åter igen på sig sin stora clownnäsa. På något annat sätt går det inte att beskriva tisdagens utspel om "zonförbud" för personer som misstänks störa den allmänna ordningen. Det är ett politiskt gycklarspel.

MALMÖ 20170130 Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra besöker polisen  i Rosengård i utkanten av  Malmö.Foto: Björn Lindgren / TT kod 9290

Syftet är inte att skapa bättre ordning i Varberga, Vivalla, i centrala Örebro eller ens i Nordstan i Göteborg. De moderata strategerna har inte funderat över vad som krävs för att minska brottsligheten. De har snarare suttit och tänkt vad som blir ett lagom kontroversiellt förslag. Då direktsänder Ekot och Anna Kinberg Batra blir intervjuad i några medier. Men kommer förslaget att bli verklighet? Knappast!

Låt oss titta på vad som står i polislagens paragraf 13:

"Om någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna, får en polisman, när det är nödvändigt för att ordningen skall kunna upprätthållas, avvisa eller avlägsna honom från visst område eller utrymme. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling skall kunna avvärjas".

Befogenheten att säga till en person att flytta på sig finns alltså redan. Du behöver inte ens vara kriminell för att polisen ska köra iväg dig.

Och tänk om en narkotikalangare skulle dömas till zonförbud i Varberga. Tror du, på fullt allvar att personen då avstår från att sälja narkotika någon annanstans? Eller ska personen få zonförbud överallt? Och ska polisen då bevaka dessa zoner dygnet runt? Det är smartare att sätta fast och döma personen för de brott han eller hon begått.

Låt mig åter igen tjata om vad som behöver göras.

Polisen i Tensta har gjort upptäckten att kontinuerlig närvaro minskar antalet brott och att det är bra att bekämpa narkotikahandeln. Det är en något sen upptäckt med tanke på att detta är sådant som varit känt i årtionden. Men okej, bättre sent än aldrig. Det är så polisen ska jobba! I det perspektivet ska vi också se positivt på den ökade polisnärvaron i Vivalla i Örebro.

En ung kriminell ska inte kunna komma undan genom "kryssa" mellan olika myndigheter. I Örebro krävs tydliga och offentlig riktlinjer för tidiga ingripanden. Personer som åker fast för "ringa" narkotikabrott eller langning ska veta med visshet att de kommer att störas av myndigheter hela tiden. Det kan vara regelbundna kallelser till socialkontor. Det kan vara polis som sätter fast dem. Det kan vara ansökningar om tvångsvård. För ungdomar i gränslandet till kriminalitet kan det handla om att bli ivägskickade till kontaktfamiljer på behörigt avstånd från Örebro.

Kommunerna ska avlastas kostnaderna för den dyra tvångsvården av ungdomar. Under en period genomfördes ett projekt mot gäng och våld som bland annat innebar att staten tog över 40 procent av kostnaden för utvalda kommuner. Vips, så steg antalet tvångsomhändertagna kraftigt, trots att lagstiftningen var densamma. Regeringen skulle permament kunna ta över en större del av kostnaden för vården. Då kommer fler ungdomar i som är på glid i riktning mot den kriminella världen att ryckas bort från gatan. Det blir svårare för de kriminella gängen att rekrytera. Sådant ledar till ökad säkerhet i våra städer.

Dessa tre åtgärder kan genomföras på relativt kort tid. De kräver inte några långa utredningar.

Men sådant bryr sig inte Moderaterna om. Anna Kinberg Batra föredrar att sätta på sig clownnäsan och köra sitt gycklarspel. Det är ett öppet förakt för de människor som drabbas av skjutningar i storstäderna och av de människor som drabbas av bilbränder och andra brott i Örebro. Moderaterna är inte längre ett regeringsdugligt parti. Låt Moderaterna rasa i opinionsmätningarna! Det har de förtjänat!

Mer läsning

Annons