Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt patienterna filma

Annons

Det har blivit vanligare att patienter videofilmar vad som händer i vården. Ett av skälkan vara att de vill dokumentera vården.

Västerbottens läns landsting har infört fotoförbud. Vid Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) har inställningen hittills varit mer öppen. Men frågan om förbud har väckts. Fotoförbud eller filmförbud vore en panikåtgärd som inte skulle främja en god relation mellan sjukvård och patienter.

Den tekniska utvecklingen väcker nya frågor om rätten till personlig integritet. Nog hände det även förr i tiden att folk tog med sig videokamera in i förlossningssalen. Men det som videofilmades var privat. Det publicerades inte.

Sjukhuset är inte vilken allmän plats som helst. En patient som söker hjälp – det må vara en enkel inflammation eller en svår psykiatrisk åkomma – har rätt att få göra det utan att någon utomstående filmar, tar bilder eller på något annat sätt dokumenterar. Den enda dokumentation som är okej är sjukvårdens egna journaler – och om patienten själv vill dokumentera besöket.

Men glöm inte heller följande: Varje dag dör åtta människor på grund av felbehandling inom sjukvården. Det är mer än tio gånger fler än antalet döda i trafiken. Och det finns många andra sammanhang där saker dokumenteras. En pilot för till exempel finna sig att samtalen i cockpit spelas in.

Håkan Löfstedt, huvudskyddsombud för Läkarförbundet i Örebro län, säger att patienter som filmar är ett arbetsmiljöproblem och att relationen mellan patient och läkare kräver ett ”ömsesidigt förtroende”. Men ett fotoförbud tyder inte på ett ”ömsesidigt förtroende”, utan snarare på en sjukvård som kräver ensidigt förtroende. Patienten avkrävs ett nära nog hundraprocentigt förtroende för vården. Men vården har inget förtroende för patienten.

Ett ömsesidigt förtroende vore om patienten frågar: ”Är det okej att jag filmar.” Då kan läkaren säga: ”Ja, det är okej under förutsättning att du inte publicerar det – och att du aldrig filmar någon annan patient”. Det kan till och med finnas färdiga formulär att fylla i.

Om sjukvården kräver ett ensidigt förtroende, leder det till att patienter kommer att smygfilma – och att förbannade patienter lägger ut dessa klipp på nätet. Numera kan du köpa en liten digtal videokamera som är enkel att gömma.

En mer öppen linje är mer hållbar än ett förbud.

Mer läsning

Annons