Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt patientintresset avgöra

Hög andel privat vård i Stockholm. Låg andel privat vård i Örebro län. Men för patienterna är det inte andelen privat vård som är det avgörande.

Annons

Att skapa rankinglistor är ett sätt att få publicitet. Nu är det tidningen Dagens Samhälle som listar vilka landsting i landet som köper mest privat vård. 24 procent av vårdkostnaderna i Stockholm går till privat vård, medan det bara är fyra procent i Örebro län.

Visst går det att skapa en ideologisk strid om detta, där partierna till vänster vill ha så lite privat vård som möjligt medan marknadsliberala ideologer vill ha så stor andel privat vård som möjligt. Men det blir lätt en diskussion som förs över patienternas huvuden. Det patienterna vill ha är bra vård och korta köer. Och helst ska det kosta så lite som möjligt.

Leta upp en patient som har blivit felbehandlad vid en privat vårdcentral, så kan Vänsterpartiet använda det som underlag för att säga att all privat vård är skräp. Leta upp en patient som köat länge till den offentliga vården, så kan privatiseringsivrare använda det som exempel på att vården borde släppa in fler privata aktörer. Men den enskilde patienten ser mer pragmatiskt på saken. Om det krävs en privat vårdcentral, för att få tillgång till en läkare i närheten, ja då får det gärna bli en privat vårdcentral. Om en privat företagare har en idé om hur en vårdcentral – eller rent av ett akutsjukhus – kan drivas så att det blir mer vård för pengarna. Ja, varför inte?

Det råder politisk enighet i Sverige om att vården ska vara skattefinansierad. Den privata vårdcentralen i Haga centrum i Örebro finansieras med landstingsskatten, liksom den landstingsägda vårdcentralen i Varberga.

Det kan också vara värt att påpeka att debatten om offentligt och privat inskränks till ett begränsat område. När sjukvården köper läkemedel, datorer, teknisk utrustning med mera, så är det så gott som alltid från privata företag. Det finns ingen som på allvar förespråkar att läkemedelsindustrin ska förstatligas.

Mer läsning

Annons