Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt skattenstyra vårtsockersug

Påskafton. Årets stora frossardag för alla godisälskare. Det finns nästan inte påskägg stora nog att rymma allt det söta som många av oss vill trycka i oss denna högtidsdag.

Annons

Detta hejdlösa intag av godis och söta drycker är helt okej. Fester ska skilja sig från vardagen, det är hela tanken.Problemet är, att vardagen resten av året numera smyckas av sockerränder. Det som ska vara hett åtrådda avbrott har blivit en del av det dagliga födan.

På skärtorsdagen gick en rad debattörer med hälsoprofessorerna Claude Marcus och Stefan Rössner i spetsen ut med ett upprop för sockerskatt. På debattsidan i Dagens Nyheter radar de upp tunga siffror om vår konsumtion av socker, det livsmedel som gör hjärnan glad och oemotståndligt sugen på mer av samma vara.

Svenskarna äter mest godis i hela världen per person, 17 kilo per år. Varje svensk dricker 90 liter läsk om året. Det vi stoppar i oss får följder på hälsan. Upp emot 50 000 barn är så feta att de riskerar dö i förtid, skriver debattörerna.

Matvanor är en privatsak, kan man tycka. Staten ska inte styra vad du och jag stoppar i oss. Det avgör vi bäst själva. Fast staten läggar sig konstant in våra privatliv genom i olika skatter för att styra vår konsumtion. Vi skulle förbruka mycket mera bensin, alkohol, tobak, resor och bostäder om det inte fanns skatter.

Socker har genom åren blivit allt billigare, medan priset på andra livsmedel ökat. Frukter, söta även de, har i jämförelse blivit dyrare över tid. Kilopriset 50 kronor på smågodis skvallrar om billiga råvaror, och billigt är för det mesta lika med dålig kvalitet. Billigt godis gör också att veckopengen räcker till mycket. Och utbudet i varje affär är överdådigt

Det är barnen som drabbas i första hand av det massiva sötsakstrycket. Överkonsumtionen är inte deras fel. En sockerskatt skulle leda till ökade priser men är också en viktig markör från det vuxna samhällets sida om att socker faktiskt är skadligt i de mängder som vi stoppar i oss nu.

Bland de politiska partierna finns en tvekan inför denna skatt. Det är märkligt, med tanke på att skatter är alla politikers favoritverktyg för att omforma samhället. Kan det möjligen bero på att det är barn som påverkas i första hand?

Fram för skatt på socker alltså. Se till att godisfrossa också - i dag.

Mer läsning

Annons