Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt att provocera fram våld

Annons

En svensk FN-anställd är ett av dödsoffren för de senaste dagarnas våld i Afghanistan. Bakom de blodiga dåden på fler håll i landet ligger en olycksalig orsakskedja.

För två veckor sedan satte en pastor i Florida eld på en bensinindränkt Koran efter att församlingen genomfört en ”rättegång”. Ceremonin övervakades av den beryktade pastorn Terry Jones. Förra året blev han hans hot om att bränna Koranen en världsnyhet. Efter fördömande reaktioner från bland andra president Obama, den amerikanske befälhavaren i Afghanistan Petraeus och Vatikanen backade Jones och hans 50 personer stora församling, och avstod från att skända muslimernas heliga bok.

Bokbålet i förra veckan blev tvärtemot förra årets hot ingen stor nyhet. Media sansade sig och bedömde handlingen efter sitt värde; en provokation från en ledare för en minimal, fundamentalistisk församling.

Allt kunde ha stannat där. Om inte Afghanistans president Hamid Karzai i torsdags valt att ta upp Koranbränningen i ett tal och kräva att Terry Jones skulle gripas. Karzai är väl medveten om att bokbålet inte är ett brott i USA, utan tillåtet enligt yttrandefriheten.

Karzais fördömande ledde till att religiösa ledare uppmanade till protester under fredagsbönen. Detta ledde till det blodiga anfallet på FN-förläggningen i Mazar-i-Sharif och senare till upplopp i Kandahar och Kabul. Talibanerna har hittills tagit på sig ansvaret för händelserna i Kabul.

Det finns de som är direkt skyldiga för dödsfallen. Men det finns också en rad medskyldiga, anstiftare som villigt deltagit med provokationer, väl medvetna om att den minsta gnista kan leda till explosioner i landet där våld mot oskyldig är en del av vardagen. En länk i denna kedja är president Karzai, han som borde göra allt för att skydda sin medborgare.

Mer läsning

Annons