Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå kan bli nästa Detroit

I torsdags lämnade staden Detroit i USA in en ansökan om konkursskydd. Staden har gigantiska skulder, som inte kan betalas. Kan något liknande hända i Laxå?

Annons

Laxå kommun kan, utan andra jämförelser i övrigt, liknas vid Detroit. Kommunen har under de senaste 40 åren minskat sin befolkning med 4 000 personer. Detroit har sedan storhetstiden på 1950-talet tappat 1,2 miljoner invånare.

Detroit har skulder som motsvarar 125 miljarder kronor. Laxå har en negativ soliditet på 3,6 procent. Det betyder att kommunen är skyldig mer pengar än alla dess tillgångar är värda. Ja, situationen är ännu värre. Räknas pensionsskulderna som uppstod före 1998 in i balansräkningen, är soliditeten minus 106,6 procent. Kommunen är med andra ord skyldig mer än dubbelt så mycket som den äger.

Det är en ohållbar utveckling. Invånarantalet fortsätter att sjunka. Kommunen måste spara ytterligare 32 miljoner kronor till 2016, vilket osvikligt får en bister verklighet att bli än värre.

Så vad väntar Laxå kommun? Är det dags att för första gången i svensk historia begära kommunen i konkurs? Eller räcker det med att upprätta en kontrollbalansräkning? Ett annat alternativ vore kanske att söka skuldsanering?

Inget av dessa alternativ står på agendan. I stället frodas optimismen. Såväl majoriteten som oppositionen tror att situationen kan lösas genom besparingar och samarbeten. Det tros vara vad som står till buds.

En kommunsammanslagning har det också talats om. Men vilken kommun vill gifta sig med Laxå, vars skulder blir ett sänke också för den nya partnern?

Dessvärre har inte invånarna i Laxå kommun särskilt mycket att hoppas på, varken i det korta eller långa perspektivet. Mot den bakgrunden vore det kanske inte så dumt att gå på någon av de mer drastiska lösningarna.

Med en likviditet som i princip räcker för 40 minuter – när den ska räcka för en månads utgifter – räcker det tyvärr inte med optimistiska uttalanden från beslutsfattarna. Uttalanden som inte har någon grund i verkligheten.

Mer läsning

Annons