Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledarbyte räcker inte

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund vill sitta kvar som partiordförande. Det får han nog inte göra. Men Kristdemokraterna måste göra något mer än byta partiledare för att hålla sig kvar i riksdagen.

För en partiledare räcker det inte att ha stöd av 51 procent eller 60 procent av medlemmarna. En partiledare måste ha så gott som hela partiet bakom sig. När det börjar mullra ute bland partimedlemmar, är risken överhängande att partiledaren tvingas avgå.

Men det mer än så för att bryta den långsiktiga nedgång som partiet har drabbats av. Och läget blir knappast bättre av att partiet nu strider inbördes.

I Ekots lördagsintervju som sänds senare i dag berättar Göran Hägglund hur han ser på Kristdemokraternas framtid. Redan i går lades hela intervjun ut på Ekots hemsida. Han gillar inte den högerfalang inom partiet som vill bli som vill köra en skattesänkarlinje efter modell från ”gamla Moderaterna”. Han vill att Kristdemokraterna ska slå vakt om familjen och värna om de svaga.

Beklagar Göran Hägglund. Det räcker inte. Vem är emot familjen (utom Gudrun Schyman som sade ”död åt familjen” mest för att få uppmärksamhet)? Finns det något parti som inte vill värna om de svaga? Och frågor som vårdnadsbidrag och sänkt skatt för pensionärer är inte så stora att de räcker för att lyfta Kristdemokraterna.

Visst finns det glömda frågor som KD skulle kunna göra till sina. På 80-talet tävlade partierna om att ta krafttag mot alkohol- och narkotikamissbruket. I dag är det en fråga rätt långt ner på den politiska dagordningen. Men den berör fortfarande hundratusentals människor. KD är ett av de partier som lyckats engagera många invandrare. Kampen mot främlingsfientlighet skulle kunna bli en av partiets huvudfrågor.

Båda dessa frågor ligger väl i linje med den politik som partiet hittills fört. Det är frågor som inte borde stöta bort partiets traditionella väljare.

Att Kristdemokraterna hänger sig kvar i riksdagen beror bland annat på taktikröster från moderata väljare. Det är tveksamt om det finns något utrymme för ett värdekonservativt parti.

Mer läsning

Annons