Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika ont oavsett kön

Graviditet är ingen sjukdom. Men symptomen kan vara desamma som vid sjukdom och därmed har den gravida rätt till sjukpenning slår nu hovrätten fast.

Annons

Till saken hör att det är enbart kvinnor som kan vara gravida. Det är därför diskrimineringsombudsmannen som fört talan för fyra kvinnor som nekades ersättningen från Försäkringskassan. De fyra kvinnorna led, enligt läkarintygen, av ont i ryggen och ljumsken, sömnsvårigheter, smärtsamma sammandragningar och foglossning.

Försäkringskassan bedömde att dessa tillstånd kan höra till normala graviditeter. Och det är i och för sig helt riktigt. Domstolen lyssnade däremot på motargumentet från DO som hävdade att samma symptom hade lett till sjukskrivning för en man. I fallet med de gravida är det smärtan som hindrade dem i sina jobb som busschaufför, sjuksköterska, förskollärare och arbetsmiljöinspektör.

Nu väntar 14 andra liknande fall på sin tur i domstolen. Om inte Försäkringskassan överklagar lär det vara fritt fram även för dessa fall att få sjukpenningen beviljad.

Hovrättens dom är den enda rätta och stämmer till fullo med sunda förnuftet. Smärta är ett effektivt sätt att hindra yrkesutövning. En förskollärare har knappast utrymme i sin tjänst att sitta ner och vila titt som tätt vid smärtsamma sammandragningar. Hennes symptom påverkar inte bara henne utan även barnen på ett negativt sätt.

Graviditeter är till sin natur ett övergående tillstånd så Försäkringskassan riskerar inte att låsa fast någon i ändlösa sjukskrivningar. Denna naturliga tidsbegränsning gör det än mindre relevant att föra ett trassligt resonemang om vad som är ”normalt” vid en graviditet.

I vintras berättade NA om en kvinnlig brevbärare som nekades havandeskapspenning, den ersättning som gravida kan få om de har fysiskt ansträngande eller riskfyllda jobb. Hon fick till slut samma rätt som en rad kolleger fått från början.

Graviditet är som sagt ingen sjukdom, men alla som har varit gravida eller umgåtts med höggravida kvinnor vet att tillståndet inte direkt leder till fysisk toppform. Det märkliga är att Försäkringskassan inte på egen hand kunnat lista ut att kvinnors och mäns smärta måste jämställas.

Mer läsning

Annons