Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindén: Svenska modellen fungerar i Bergslagen

Annons
Gammalt framgångsrecept prövas i Karlskoga.

Sverige är ett gammalt land med beprövade framgångsrecept. På ett nationellt plan har LO 120 år på nacken och Svenskt Näringslivs föregångare Sveriges Industriförbund och Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF) är något yngre. Frivilliga sammanslutningar där medlemmarna kan lära av varandra och komma överens inför förhandlingar. Organisationsformer med gamla anor då "köpmannaföreningar" och "handelssocieteter" ofta kan spåra sina rötter till skråväsendet.

Ett exempel på hur detta framgångsrecept används i vår tid är den nybildade Västra Bergslagens Industriförening som består av åtta företag i Karlskoga. Föreningen har grundats för att skapa gemensamma kontaktytor på en ort, där de flesta företagen tidigare ingick i samma koncern och därför hade formaliserade kontaktformer. I dag är så inte längre fallet men behovet av att tala med varandra finns kvar och med 2300 anställda samt underleverantörer utgör de åtta grundarföretagen en stor del av Karlskogas näringsliv. Som nu använder samma filosofi som när organisationer likt LO och SAF grundades för mer än hundra år sedan.

Andra uppgifter som den nybildade föreningen hade tänkt sig är att propagera för mer industriutbildning i för att säkra tillväxten för företagen. Dessutom vill de ta in medlemsföretag även utanför Karlskoga och således bli en organisation för hela regionen. Som företag är de beroende av vinst och kvalificerade anställda för att kunna överleva, men också av att ständigt kunna ta till sig ny information och det gynnar hela västra Bergslagen. Därför förtjänar de att den politiska makten tar deras synpunkter på allvar för går det bra för företagen kommer det också gå bra för dem som bor i området. Slutligen visar de också att gamla recept kan borga för ny framgång. Som att sluta sig samman i en förening och konstatera att det finns ett antal områden där man kan prata med varandra även om man är konkurrenter. Kort och gott att praktisera den svenska modellen i miniatyr.

Mer läsning

Annons