Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite väl surt, Esbjörnsson!

Att vara sur är inte en bra strategi för ett kommunalråd som möter protesterande förskollärare.

Annons

Visst kan det beskrivas som en kupp när två förskollärare intog scenen på en utvecklingsdag för förskolepedagoger som arrangerades av Örebro kommun. Det stod inte på dagordningen. Det de gjorde var inte en del av arrangemanget.

Visst var det ett publikfrieri. Du samlar ihop Örebros förskollärare. Sedan ställer du dig upp och säger att deras arbete inte värderas tillräckligt högt, att det är för lite resurser och så vidare. Det är klart att det blir jubel! Samla ett par hundra metallarbetare, ett par hundra sjuksköterskor eller rent av ett par hundra journalister och tala om att deras arbeta är viktigt – och att de borde ha mer resurser. Då blir det applåder.

Men samtidigt: Det var ju inte direkt militanta aktivister som kastade ägg eller krossade skyltfönster. Det hela var över på några minuter. Störningen var trots allt inte särskilt påtaglig.

När kommunalrådet Thomas Esbjörnsson konfronterades med denna oplanerade situation valde han att köra den sura stilen.

Han sade att det var respektlöst av de båda förskollärarna. Han vägrade att ta emot de sammanställningar som de båda hade ansträngt sig för att göra. Och han ville inte svara på frågor om deras konkreta kritik.

I just det ögonblicket borde han gjort precis tvärtom. Han skulle ha tagit emot deras papper. Han borde sagt att han förstår att de är kritiska. Han borde – på stället – ha bjudit in dem och bokat tid för ett möte. Att prata med två förskollärare kan inte sägas strida mot några demokratiska principer, även om de två har stört dagordningen för en utvecklingsdag under några minuter.

Thomas Esbjörnsson är vald som medborgarnas representant. Han ska väga olika intressen mot varandra.

Det mest demokratiska är inte nödvändigtvis att uppfylla de krav som en grupp förskollärare ställer. Men att diskutera med företrädare för olika yrkesgrupper är aldrig fel. Och gör det gärna med ett gott humör!

Mer läsning

Annons