Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite väsen för än mindre (s)akpolitik

Det fanns ingen anledning att huka sig när Mona Sahlin laddade om i går.

Annons

 Någon arsenal som kunde sätta skräck i alliansen ställde oppositionens härförare inte upp med i samband med sitt intåg i årets valrörelse. Eller intåg och intåg. Det var mest lite vapenskrammel.

Socialdemokraterna passade på att rycka åt sig initiativet så här två dagar innan alliansen lägger fram sin vårdbudget. Den egna budgeten dröjer till i början på maj. Och det är då, när utspel och vaga löften sätts på pränt med svarta siffror bakom, som det blir på allvar.

Mona Sahlin presenterade åtta vallokomotiv på en presskonferens, åtta välkänd ansikten som ska stå vid hennes sida fram till valet. Där fanns en Thomas Östros, en Ylva Johansson, en Leif Pagrotsky, en Thomas Bodström och några till. Mona Sahlin valde trygga veteraner framför att lansera några nya fräscha namn. För vana väljare är denna uppställning helt okej. Frågan är hur kräsna förstagångsväljare uppfattar denna manifestation av etablerad medelålder.

Mona Sahlin matchade namnpresentationen med ett sorts manifest. Det bjöd definitivt inte på några nyheter även om en del av anslaget var klädsamt självkritiskt. Det har funnits perioder då socialdemokrater suttit vid makten och det gått åt fel håll, sa Mona Sahlin frankt. Fast de stora felen står givetvis alliansen för.

Utspelet bestod i övrigt av fyra mål för politiken: fler jobb, mer utbildning, minskad barnfattigdom och minskat socialbidragsberoende. Bra mål allihopa. Det politiska problemet är att alliansen har samma mål.

Det partiskiljande handlar om ”hur”. Politik handlar om prioriteringar. Och här har Socialdemokraterna ännu inga svar på ”hur?”. Mona Sahlin avstod i går från alla besked med svarta siffror bakom.

Det mest konkreta kom Thomas Bodström med. Han vill att alla barn ska ha en kontaktpolis. Det politiska problemet är att det vill nog alla.

Det märkliga är att Mona Sahlin gjorde sig besvär med att leverera så lite två dagar innan alliansens budget. Inte gynnar det henne och inte gynnar det väljarna. Kom igen när det finns siffror bakom bokstäverna. Då är det på allvar.

Mer läsning

Annons