Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsavgörande beslut

Annons

Örebro väckte onda aningar hos Skolinspektionen förra året. Då, i april, visades det sig att samtliga 16 granskade placeringar av elever i särskola fick underkänt.

Det finns inga ursäkter. Den kommentaren gav då Marie Holm, högste ansvariga tjänsteman. Det var den enda anständiga summeringen av detta urusla resultat.

Skolinspektionen har nu vidgat sin granskning till 715 särskoleplaceringar i 30 kommuner. Ingen kommun får godkänt. Vi får hoppas att de ansvariga runt om i Sverige har samma förbehållslösa syn på det egna ansvaret.

I Örebro ledde kritiken till att de 16 utredningarna gjordes om vilket fick till följd att tre elever fick börja i vanlig skola. För dessa tre kan omplaceringen avgöra hela det framtida livet.

Särskolan är enbart till för elever med funktionshinder. Undervisningen är anpassad till de möjligheter som just dessa barn har att tillgodogöra sig skolan.

Det finns andra barn som har behov av stöd. Detta stöd ska de få inom ramarna för den vanliga skolan. Särskolan ska inte vara en allmän ”reservskola” att placera alla barn som inte passar in i idealbilden.

Godkända betyg från skolan blir allt viktigare för att hitta ett jobb efter examen. Kraven från arbetsgivarna ökar. En elev som gått särskola har mycket dåliga chanser att få ett vanligt jobb. Därför är en felaktig placering så dramatisk för den enskilde.

Elever som gått särskola har också en självklar rätt till meningsfull sysselsättning, och de kan göra stor nytta i samhället. Men den vanliga arbetsmarknaden är inte anpassad till deras förutsättningar. Det är politikernas ansvar att se till att dessa jobb också skapas.

Resultatet visar att de usla utredningarna inte är slarv utan utbredda systematiska fel i den kommunala myndighetsutövningen. Det är illa och skickar svallvågor av oro över till andra områden inom kommunerna. Kommunerna måste nu ta igen sin förlorade heder.

En enskilt beslut om en särskoleplacering är en så försvinnande liten del av den stora kommunen. För eleven kan det vara livsavgörande. Därför är den lilla, lilla delen så avgörande för hela myndighetens legitimitet.

Örebro går nu igenom samtliga särskolebeslut. Det tar tid. Men något annat finns inte att göra.

Mer läsning

Annons