Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livschanser viktigare än bidrag

Annons
En ny moral. I dagens värld krävs något mer än ”arbetsmoral” konstaterade statsminister Stefan Löfven i sitt tal i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hallå! Du kan inte bara sitta och räkna med att någon annan erbjuder dig jobb och utbildning. Du har också ett eget ansvar.

Det var en oväntad vändning i statsminister Stefan Löfvens tal i Visby när han lanserade begreppet ”utvecklingsmoral”. Vi får väl se hur länge begreppet står sig. Men ur liberal synpunkt är det rimligt att individen har ett ansvar för att utveckla sin egen förmåga.

Stat och kommuner erbjuder en hel del, till exempel gratis utbildning, studielån om du vill plugga på högskola, a-kassa om du har otur och förlorar jobbet. Men du har också ett eget ansvar.

– Det kräver modet att göra sin idé till verklighet. Starta företag, läsa vidare på universitet, gå en kvällskurs, jobba utomlands, byta yrke – och den risk och uppoffring som det innebär, sade statsminister Stefan Löfven.

Han beskrev hur en innovation kan födas i januari, den kan finnas på samtliga kontinenter i maj samma år. Men redan i december kan den vara lastgammal. Då krävs något mer än gammaldags ”arbetsmoral”.

Och visst har Stefan Löfven rätt.

Den gamla socialdemokratiska arbetsmoralen byggde på att arbetargrabbar började arbeta på ”bruket”. Där gjorde de sin plikt. De gick med i facket för att kräva sin rätt. En del av dem blev politiskt aktiva och kunde upphöjas till kommunalråd, riksdagsledamöter eller rent av statsråd. De gjorde sin klassresa.

Men viljan att arbeta räcker inte längre för att slå sig fram på arbetsmarknaden. Även på ”bruket” krävs ofta specialiserade kunskaper. Då hjälper det inte att både farfar och pappa arbetade på bruket. Utvecklingsmoral är att göra sig själv redo för framtidens arbetsmarknad.

Så långt har Stefan Löfven rätt. Det är utmärkt om Socialdemokraterna börjar tänka i dessa banor. Jämställdhet växer inte nödvändigtvis fram ur skatte- eller bidragssystem, utan lika mycket i att staten erbjuder flera livschanser.

Men är det också ”utvecklingsmoral” i Stefan Löfvens ögon när en sjuksköterska vill förverkliga sina idéer om hur äldreomsorg ska bedrivas genom att starta ett privat företag? Är det också utvecklingsmoral när några föräldrar vill starta en friskola, trots att den motarbetas av en socialdemokratisk kommunledning? Kravet på ”utvecklingsmoral” har sina begränsningar, annars riskerar Stefan Löfven att göra sig ovän med sitt eget partis vänsterflygel. Och det vill han inte! Han måste dessutom ta hänsyn till Vänsterpartiet.

Stefan Löfven lanserade också ett lönelyft för lärare. Den förra regeringen genomförde systemet med förstelärare, för att främja yrkeskunskap i lärarkåren. Det Stefan Löfvens regering vill genomföra är en urvattnad variant.

Men det är ändå en positiv vändning att Socialdemokraterna nu framhåller lärarens roll. Lärarnas status ska höjas. Jämför det när en viss socialdemokratisk utbildningsminister vid namn Göran Persson kommunaliserade skolan, trots kraftiga protester från lärarkåren. Då skulle lärarna tryckas ner. Nu ska de lyftas. En förändring till det bättre. Men den kommer lite väl sent.

Mer läsning

Annons