Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löften är till för att hållas

Inför valet 2010 var Alliansen och oppositionen eniga om att alkoholskatten skulle höjas med motsvarande 1,1 och 1,4 miljarder kronor. Ändå har ingenting hänt.

Annons

Därför är det välkommet att folkhälsominister Maria Larsson (KD) nu kommer med beskedet att hon vill följa upp det löftet innan mandatperiodens slut.

Men trots att en trettonprocentig skattehöjning fanns med i Alliansens valmanifest inför valet 2010 är Centerpartiet och Moderaterna tveksamma, med hänvisning till riskerna för ökad smuggling och gränshandel. Två faktorer som inte på något sätt har tillkommit sedan löftet sattes på pränt.

Och samtidigt som Alliansen lyfter frågan för andra gången under mandatperioden – diskussionen fördes även 2011 – konstaterar IOGT-NTO i sin kampanj ”Vit skatteväxling” att alkoholskatten de facto har minskat de senaste 20 åren.

I och med att skatten inte har justerats i takt med den allmänna prisutvecklingen motsvarar dagens skatter av vin, öl och sprit i genomsnitt bara 70 procent av alkoholbeskattningen 1995. Så trots att en bred riksdagsmajoritet är för en strikt alkoholpolitik, har inflation och uteblivna skattejusteringar bidragit till en utveckling i motsatt riktning. Politiken hänger helt inte med när det kommer till alkoholmarknaden.

Det framkommer även tydligt i betänkandet ”En väg till ökad tillsyn” som nyligen överlämnades till folkhälsoministern. Där konstateras det att inte bara priserna, utan även den tekniska utvecklingen har sprungit ifrån lagstiftarna. Som NA tidigare rapporterat har City Gross upptäckt och utnyttjat ett kryphål i lagen som öppnar upp för alkoholförsäljning via hemleverans eller näthandel.

Staten har två verktyg för att hålla alkoholpolitiken i schack: kontroll över tillgängligheten genom försäljningsmonopol och påverkan på priser genom skattesatser. För första gången på lång tid är nu båda dessa i gungning.

Priser och teknisk utveckling står inte stilla bara för att politiken gör det. Och värt att komma ihåg i sammanhanget: att inte agera är också ett aktivt beslut.

Mer läsning

Annons