Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven bygger visioner

Annons

Talet som socialdemokraternas ledare Stefan Löfven höll i Almedalen i går var kanske det tal som de allra flesta sett fram emot – av olika skäl.

Den främsta orsaken var nog nyfikenhet. Som ny partiledare har han på fem månader hissat upp partiets opinionssiffror till tidigare nivåer. Detta utan att egentligen ha gjort något annat än att finnas på plats och inge större förtroende än föregångaren Håkan Juholt.

En annan orsak var förväntan. I takt med opinionsframgångarna har det skapats ett tryck både inifrån partiet och utifrån att Stefan Löfven ska ge klara besked om den politik partiet ska föra. En opinionsmätning som presenterades i går morse visade exempelvis att mer än 80 procent av de tillfrågade socialdemokraterna vill ha förbud mot vinster i välfärden.

Vill också den nye partiledaren ha det? Och vem vill han regera med – om partiet vinner valet om drygt två år?

Stefan Löfven är uppenbarligen klokare än att ge snabba svar på dessa frågor, som mer drivits fram av politiska journalister som anar motsättningar och konflikter än av pockande sakpolitiska skäl.

Två konkreta besked gavs, som väl följer den jobblinje som Löfven skissade redan vid sitt tillträde som partiordförande. 100 miljoner kronor under fyra år ska tilldelas Exportrådet för att hjälpa små och medelstora företag att komma ut på exportmarknaden.

1 000 miljoner kronor, en miljard, ska under fyra år satsas på att ge stöd till klimatinnovationer som dels förbättrar miljön, dels skapar jobb och exportinkomster.

Det är väldigt tydligt att Stefan Löfven bidar sin tid. Med sin bakgrund inom fackföreningsrörelsen tycks han stå närmare den verklighet som Socialdemokraterna under många år distanserat sig från. Han är eftertänksam i sakpolitiska frågor och liknar i det avseendet den gamle centerledaren Thorbjörn Fälldin.

Uppenbart tyck

s att Löfven strävar efter att bygga en vision och framtidstro. Talet var offensivt när det gäller vad framtiden kan erbjuda och särskilt om den framtiden möts av många parter i samverkan.

Sådant tycker nog en majoritet att det är tacksamt att lyssna till när det är så oroligt – inte minst på finansmarknaden – i vår närmaste omvärld.

Mer läsning

Annons