Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven får akta sig för V

”Jag hatar arbetslöshet”, sade Socialdemokraternas Stefan Löfven. ”Jag hatar utanförskap”, sade statsminister Fredrik Reinfeldt. Men trots den skärpta retoriken är skillnaderna små.

Annons

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt försökte vässa sig inför söndagens partiledardebatt. De ville ge lite nerv i debatten. Och för att åstadkomma det började de använda uttrycket ”hatar”. En retorik som är direkt plankad av den förre statsministern Göran Persson, som i en debatt med Carl Bildt 1998 uttryckte att ”jag hatar det” om klassamhället.

Det syntes även på andra sätt att de ansträngde sig för att visa engagemang, till exempel att de avbröt varandra på ett sätt som de inte brukar göra.

Men hur stora är skillnaderna egentligen?

Stefan Löfven sade återigen att jobbskatteavdragen kommer att bli kvar, trots att Socialdemokraterna röstat emot vartenda ett av dem. Han bekräftade att Socialdemokraterna inte tänker återinföra förmögenhetsskatten eller den gamla fastighetsskatten.

Stefan Löfven ville drämma till med en satsning på sjukvården. Han sade att Socialdemokraterna vill satsa ytterligare två miljarder kronor på den svenska sjukvården. Och visst, det låter som väldigt mycket pengar, särskilt om vi jämför med vad ett vanligt hushåll har att röra sig med. Men Göran Hägglund talade om att sjukvårdens resurser ökat med 67 miljarder kronor sedan den nuvarande regeringen tillträdde. Då framstår två miljarder som marginellt.

Naturligtvis hade sjukvårdens resurser ökat med tiotals miljarder även med en socialdemokratisk regering. Det är en följd av ekonomisk tillväxt och ökade skatteintäkter.

För den som såg förbi ”hatar”-retoriken måste skillnaderna ändå ha framstått som måttliga, för att inte säga små. Socialdemokraterna får passa sig så att inte Vänsterpartiet framstår som det tydligaste alternativet till regeringens politik.

Mer läsning

Annons