Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven glömde bort att han ville samarbeta

Stefan Löfven retar gallfeber på Allianspartierna. Det är ingen bra början för en regering som säger sig eftersträva blocköverskridande lösningar.

Annons

I sak finns det goda skäl att erkänna Palestina. Men Stefan Löfven hade kunnat ringa Carl Bildt eller någon annan företrädare för Alliansen, medan han filade på sin regeringsförklaring. Skillnaden i sak är inte jättestor, jämfört med den förra regeringen. Redan i dag har Palestina en ambassadör i Stockholm – en uppgradering som Carl Bildt sade ja till. Men nu blir Stefan Löfven anmäld till konstitutionsutskottet av en riksdagsledamot från Moderaterna, redan efter några dagar på sitt nya jobb. Inte så bra!

Att stå i teve och upphäva en blocköverskridande uppgörelse om friskolor är inte heller någon bra idé. Enligt uppgörelsen om friskolor från förra året är det Skolinspektionen som ska bestämma om en friskola får startas eller inte, men det ska också finnas ett samråd mellan friskolan och kommunen. Enligt den uppgörelse som presenterades i måndags mellan regeringen och Vänsterpartiet får kommunerna vetorätt mot nya friskolor. Stefan Löfven hade åtminstone kunnat ringa till Jan Björklund för att säga att friskoleuppgörelsen inte gäller längre.

Det är en sak att ha en politisk övertygelse. Men politik handlar också om att kunna det politiska hantverket. Att lura skjortan av en politisk motståndare kan möjligen vara frestande. Men förr eller senare kommer du att behöva motståndarens stöd i en annan fråga. Det är en sanning som särskilt Stefan Löfven borde vara medveten om. Han leder en av de svagaste regeringarna under efterkrigstiden. Och just nu känner sig Allianspartierna lurade.

Det ligger i sakens natur att oppositionen blir förbannad på några av regeringens förslag. Men även i ett sådant läge är förtroendet viktigt. Det är en detalj som Stefan Löfven tycks ha missat.

Mer läsning

Annons