Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven skapar osäkerhet

Det är sannolikt att Stefan Löfven blir statsminister efter valet i september. Men det har aldrig varit så osäkert hur en regering som leds av Socialdemokraterna kommer att se ut.

Annons

2006 förlorade Göran Persson regeringsmakten. Socialdemokraternas valresultat betraktades som en katastrof, 35 procent. Det blev ännu värre 2010. Då fick Socialdemokraterna 30,7 procent av rösterna.

Enligt de senaste veckornas mätningar ligger Socialdemokraterna någonstans kring 32-33 procent. Om det skulle gå bara lite sämre än dagens mätningar, får Socialdemokraterna ett resultat som för fyra år sedan ledde till att Mona Sahlin tvingades att avgå.

Partiledaren Stefan Löfven agerar som om Socialdemokraterna fortfarande är ett 45-procentsparti. Som om Socialdemokraterna vore landets politiska nav, kring vilket alla andra partier kretsar. Ett parti som inte kan negligeras ens när det befinner sig i opposition. Och ett parti som självklart kommer att dominera, om det nu skulle hamna i regeringsställning.

Men så är det inte längre. Det har betydelse för landet vilka partier Stefan Löfven väljer att regera ihop med. Det enda besked Stefan Löfven hittills har gett är att han vill regera med Miljöpartiet. Han ger inte besked om han vill ha med Vänsterpartiet i regeringen. Sverige skulle kunna få en näringsminister vars parti har en vision om ett samhälle utan tillväxt (MP). Vi skulle kunna få en utrikesminister som anser att Nato borde upplösas (V), samtidigt som våra grannländer anser att Nato är deras viktigaste skydd. Och räkna med att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att skicka sina tuffaste förhandlare om Stefan Löfven bjuder in till överläggningar. De har liksom ingen anledning att göra något annat, eftersom det inte finns någon gemensam politik för De rödgröna. Valdagen kan bli spännande. Och det blir ännu mer spännande om Stefan Löfven skulle bli statsminister.

Mer läsning

Annons