Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lööf kan förnya Centern

Annons

Centerpartiet i Örebro kommun har tagit ställning: Styrelsen vill se Annie Lööf som ny partiledare för Centerpartiet. På torsdagen kom Annie Lööf till Örebro på sin turné i landet.

Centerpartiet ska bli landets mest öppna parti, säger hon.

Det är en viss kontrast om vi jämför Centerpartiet med Socialdemokraterna.

I Socialdemokraterna var partiledarkandidaterna i princip hemliga. De talade i gåtor. ”Ja, jag är beredd att ta ansvar”. Det betydde ”Jag vill bli partiledare”. När valberedningen kom med sitt förslag dök ett helt otippat namn upp, som de vanliga medlemmarna rimligtvis inte haft en chans att ta ställning till. Processen var toppstyrd och hemlig.

I Centerpartiet finns det nu tre kandidater. De turnerar runt i landet. De tre har fått lika mycket pengar att använda i sin kampanj. Det skulle förvåna om det inte blir just Annie Lööf.

Hon är relativt ny i den politiska toppen. Hon sitter inte i regeringen. Hon kan stå för en tydligare förnyelse av Centerpartiet än Anna-Karin Hatt, som är den främsta motkandidaten. Annie Lööf var en av de centerpartister som stred mot FRA-lagen, mot partiledningens vilja. Då framstod det kanske som dumdristigt. I dag framstår det snarare som modigt. FRA-lagen formulerades om. Den blev kanske inte så bra, men i alla fall mindre dålig.

Läget för Centerpartiet är alarmerande, konstaterar Annie Lööf.

Bönderna utgör en försvinnande liten del av Sveriges befolkning. Det är ingen självklarhet att människor på landsbygden röstar på Centerpartiet – lika lite som det är en självklarhet att metallarbetaren röstar på Socialdemokraterna.

Så Centerpartiet måste nå nya väljare. Men partiet har inte heller råd att förlora de väljare på landsbygden som fortfarande röstar på Centerpartiet.

För ett litet parti som sitter i regeringen är det lätt hänt att partiets politik framstår som alltför begränsad. För Centerpartiet blir det näringspolitik, miljöpolitik och jordbrukspolitik. Men Centerpartiet måste också ha en uppfattning i till exempel skattefrågor, social välfärd och utrikespolitik. Ett litet regeringsparti måste klara konsten att både försvara regeringen och vara i opposition.

Den balansgången kan Annie Lööf klara. Hon har dessutom en bakgrund som är typisk för Centerpartiets allra innersta kärna – uppväxt på landsbygden utanför Värnamo i en jordbrukarfamilj.

Mer läsning

Annons