Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på Avraham Burg!

Folkpartiet och allianspartierna borde inte få skrämselhicka av att Israel protesterat mot det svenska erkännandet av Palestina.

Annons

Motståndarna mot ett erkännande av Palestina säger ungefär så här: Erkännandet är ett ensidigt beslut, som kan uppfattas som att Sverige ensidigt tar ställning för den ena sidan i konflikten. Men folkrättsexperter, till exempel Ove Bring, säger att erkännandet av Palestina är välgrundat, om vi tittar på folkrätten – alltså reglerna för internationella relationer.

Folkrätten är naturligtvis en viktig grund för den svenska utrikespolitiken.

Att ett erkännande skulle reta Israels regering är väntat. Men varför inte lyssna till andra krafter i Israel? Varför inte lyssna till de krafter som helhjärtat verkar för en tvåstatslösning, det vill säga den lösning som både Sverige, USA och faktiskt även Israels regering (åtminstone i ord) ställer sig bakom.

Den 29 oktober skrev Avraham Burg en debattartikel i Svenska Dagbladet om det svenska erkännandet. Han är inte vem som helst. Han har varit israelisk fallskärmssoldat. Han har varit talman i det israeliska parlamentet. Som ordförande i Jewish Agency såg han till att en halv miljon judar kunde flytta från det forna Sovjetunionen till Israel. Avraham Burg må var en udda röst i dagens Israel. Men han har också visat i praktisk handling att han vill värna om Israel som en stat med judisk identitet.

Han skriver bland annat att det svenska erkännandet ”kommer att bana vägen för en bättre framtid för oss alla. En framtid där två självständiga stater existerar sida vid sida i fred kommer att ersätta dagens enstatslösning med växande diskriminering och förtryck.”

Det är en feghet som präglar den israeliska regeringen. Den törs eller vill inte göra de kompromisser som är nödvändiga för en långsiktig lösning av konflikten. Det är en orsak till att det ständigt blir nya fnurror på tråden mellan Israel och dess viktigaste allierade, USA.

Det är trots allt bättre att lyssna på Avraham Burg än på Benjamin Netanyahu.

Mer läsning

Annons