Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssnar EU på Borg?

Annons

Det var en tuff Anders Borg som anlände till mötet med EU:s finansministrar på måndagen. EU-kommissionen har lagt fram förslag som innebär att det ska bli lättare att bötfälla de länder som har stora underskott i sina offentliga finanser. Det förslaget får inte urvattnas, sade Anders Borg innan han försvann in på mötet.

I sak har han rätt: okontrollerade underskott i ett land, riskerar att undergräva ekonomin även för de andra medlemsländerna. Det är särskilt tydligt för de länder som använder euron som valuta. Men är det någon som inbillar sig att Sverige förblir opåverkat när länder som Grekland, Spanien, Storbritannien och Irland har problem med sina offentliga finanser?

Nu råkar Sverige ha starka offentliga finanser. Så Anders Borg kan gå in till finansministermöten och vara tuff. Sverige är ett exempel på att en stor offentlig sektor och starka offentliga finanser är två faktorer som går hand i hand.

Ett land som har tio procent eller mer i underskott i sina offentliga finanser har stora problem, oavsett vad vi tycker om EU och euron. Men det nära ekonomiska samarbetet tvingar fram en större budgetdisciplin.

Frågan är bara: Hur tungt väger Anders Borgs röst? Inte så tungt som den borde väga! Och det handlar just om att Sverige inte ingår i euroområdet.

Goda sakargument ska visserligen inte underskattas. Men redan när euron infördes som valuta, började euroområdets finansministrar hålla separata möten. Finansministrar från länder utanför euron fick vänta utanför under ett par timmar. Sedan började eurogruppens möten dra ut på tiden. Och till slut blev det så att euroländernas finansministrar träffades en dag i förväg.

Visserligen är eurogruppens möten informella. Besluten ska tas när alla de 27 medlemsländernas finansministrar är med.

Men faktum kvarstår: De 16 euroländerna utgör en inre cirkel i EU:s ekonomiska samarbete. Anders Borg och finansministrarna från de övriga elva länderna kan säkert påverka en del. Men det är en klar nackdel för Sverige att inte vara med från början.

Den här aspekten av eurosamarbetet diskuteras alltför sällan. Vi borde vara med i euron, inte bara av ekonomiska utan också av politiska skäl.

Mer läsning

Annons