Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxfällan på EU-nivå

I tv-programmet Lyxfällan får familjer med risig ekonomi hjälp med att komma på fötter. Ofta handlar det om familjer som förköpt sig, som byggt upp berg av kreditkortsskulder

Annons

Nu kämpar EU:s stats- och regeringschefer med sin egen variant av Lyxfällan. En permanent krismekanism. En hög med pengar som ska finnas där – och kunna lånas ut till krisande länder. Möjligen kan finansmarknaderna bli något lugnare av att veta att EU etablerar ett sådant system.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt verkar närmast ointresserad. Han framhåller att han vill lägga större tyngdpunkt på ekonomiska reformer och budgetdisciplin.

Lätt för Sverige att säga i och för sig. Den här gången är det inte vi som har kris i statsfinanserna.

Men visst är det en märklig dagordning. EU:s stats- och regeringschefer ägnar en stor del av tiden åt att utforma en krismekanism som ska trädda i kraft år 2013.

Orsaken till att Grekland, Irland, Portugal och en rad andra länder har budgetproblem är att deras regeringar har prioriterat annat än sunda statsfinanser. Greklands förra regering gick så långt att den fifflade med sina nationalräkenskaper, för att det skulle se bättre ut.

En mer strikt samordning av de offentliga finanserna måste vara högre prioriterad än att skapa en krismekanism för länder som missköter sig.

Det handlar inte om att kräva att EU ska ha samma ekonomiska politik. Länderna måste kunna välja olika sociala trygghetssystem och olika skattenivåer. Men det land som väljer att ha en stor offentlig sektor, måste också betala för den. Och det land som väljer att ha låga skatter, måste se till att anpassa kostnaderna.

Det är så dags att vidta åtgärder, när krisen blir så allvarlig att landet blir beroende av räddningsinsatser.

Trots att vi alla vet att det är osunt att låna för höga räntor, är det en del som frestas att köpa en ny platt-tv på kredit. Och trots att alla länders regeringar vet att underskott i de offentliga finanserna förr eller senare slår tillbaka på det egna landet, händer det att de lånar för mycket.

Så Lyxfällan kan behövas för privatpersoner. Och EU:s krismekanism – den europeiska varianten av Lyxfällan – kan också behövas.

Mer läsning

Annons