Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M och MP i regeringen?

Annons

En gång i tiden var Moderaterna det enda parti som Miljöpartiet absolut inte kunde tänka sig att regera ihop med. Misstron var ömsesidig. Den dåvarande Moderatledaren Carl Bildt kallade Miljöpartiets Per Gahrton för ”den gröna ayatollan” i en riksdagsdebatt, något år efter att Miljöpartiet hade kommit in i riksdagen.

Men stämningsläget har förändrats. Tidningen Dagens Samhälle har frågat 55 miljöpartistiska kommunal- och landstingspolitiker om de kan tänka sig att regera ihop med Moderaterna. 73 procent säger att de kan tänka sig att bilda regering med såväl Moderaterna som Socialdemokraterna. I en intervju med Ekot säger finansminister Anders Borg (M) att Miljöpartiet har ”många bra och balanserade förslag”. Han säger att han inte ser några grundläggande ideologiska skillnader mellan Moderaterna och Miljöpartiet.

Miljöpartiet har förändrats. Det som på 80-talet var ett rebelliskt parti, med kaotiska kongresser, har nu blivit etablerat.

Moderaterna har förändrats. Det har blivit ett brett parti som vanliga löntagare kan identifiera sig med. Moderaterna blev det parti som såg till att sjukvårdsbiträden fick en extra månadslön i plånboken. Jobbskatteavdraget har betytt mer för lågavlönade kvinnors ekonomi än årtionden av löften från vänsterkanten.

Alliansen har gått till val på att regera ihop. Det realistiska under den här mandatperioden är att alliansen fortsätter att göra överenskommelser med Miljöpartiet, snarare än att ta med Miljöpartiet i regeringen.

Hur det blir efter valet 2014 är en annan sak. Då är det inte säkert att alliansen finns kvar i sin nuvarande form. Vi har rekordmånga partier i riksdagen. Det finns många tecken som tyder på att väljarna kommer att ändra på det vid valet 2014. Framför allt Kristdemokraterna lever farligt.

Men hur ska Miljöpartiet hantera regeringsfrågan? Visst skulle frågan kunna lämnas öppen. Miljöpartiet skulle kunna säga inför valet att partiet stöder det regeringsalternativ som ger bäst utdelning.

Men svenska väljare är vana vid blockpolitik – ett tydligt besked om att en röst på ett visst parti också är en röst på en regeringskonstellation. Törs Miljöpartiet bryta mot den traditionen?

Mer läsning

Annons