Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill avskaffa politiken

Nya Moderaterna – nu ännu nyare. Så kan man sammanfatta en intressant artikel signerad Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann på gårdagens DN debatt (12/8).

Annons

Den bär rubriken ”Vi ska aktivt ta väljare från Socialdemokraterna”. I morgon, fredag, antar M:s partistyrelse ett policydokument som anger färdriktningen i förnyelsearbetet i fyra år framåt.

I en mening är artikeln en vältajmad politisk voodoo-akt där Moderaterna sticker nålar i den ömmaste delen av den socialdemokratiska idékroppen.

Förmodligen med förhoppningen om att Socialdemokraterna ska gå i taket - och tappa fokus. Moderaterna vill bli ett statsbärande parti och vinna väljare från Socialdemokraterna. Knappast en sensationell ambition. Hela greppet är ett statsmannalikt försök att höja sig över dagspolitiken. Bland artikelns uppsjö av självklarheter, floskler och fromma förhoppningar finns dock ett nygammalt politiskt signalsystem som ljuder allt tydligare vid flera genomläsningar.

Moderaterna vill bli ett lyhört allemansparti – som praktiskt taget har avskaffat politiken. I stället ska partiet företräda ”allmänintresset”: Att än mer än tidigare aktivt gå ut och lyssna in alla livspusslande människors berättelser vare sig de bor i slott eller koja. Ingen ska var gynnad – och alla hörda i hela Sverige. Det är Per Albin Hanssons folkhem i nya kläder.

Moderaterna verkar ha fått en släng av lättmarxism. Schlingmann och partiet tycks tro på en ”objektiv verklighet” och ”ett allmänintresse”. I samma anda som Vänsterpartiet och Lars Ohly tror att avskaffande av vinstintresset i drivandet av privatskolor automatiskt innebär att elevernas och lärarnas intressen tar över. Den framtida arbetsmarknaden ska anpassas efter alla och envar. Den ska skräddarsys efter den arbetssökande individens förutsättningar och förmåga. En arbetslinje som förverkligad kräver en samhällelig styrning av arbetsmarknaden av sällan skådat slag.

Schlingmanns steg två-paket i förnyelsen av moderaterna bär av vänsterut

- men har inte det minsta av liberal kryddning.

Mer läsning

Annons