Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Må patienten inte dö

Annons

Klockan fyra på tisdagsmorgonen blev det klart. Grekland får sitt andra stora nödlån för att förhindra att landet går bankrutt. Det handlar om ekonomi, men lika mycket om politik.

Reaktionerna på överenskommelsen var blandade. Greklands premiärminister, ekonomen och icke-politikern Lucas Papademos, förklarade att han var ”mycket nöjd”. Jean-Claude Juncker, ordförande för eurozonens finansministrar sa att överenskommelsen ska säkra Greklands framtid som euroland.

Det var den positiva sidan. Oberoende bedömare är mer skeptiska och talar om att detta paket med 130 miljarder euro plus att privata långivare skriver ner sina skulder, inte är en lösning på problemet utan enbart kommer att skapa visst andrum. Sedan kommer klotet rullande tillbaka, låter deras dystra profetior.

Villkoren i överenskommelsen är hårda och grekerna själva är redan prövade. Arbetslösheten stiger och lönerna sjunker. Sänkningen av minimilöner och pensioner kommer att fortsätta. Planen är att kostnaden för grekiska varor och tjänster ska sjunka för att öka exporten. En sådan bransch är den vi känner väl i Sverige, turismen.

Listan är lång på allt vad Grekland åtagit sig att genomföra för att få denna nödhjälp. Hindren finns inom landet, i den ineffektiva och korrupta byråkratin. Men också utanför. Grekland är ett sårat byte och det finns pengar att tjäna på andras olycka. Moral och ansvar ingår inte i affärsidén hos många stora så kallade hedgefonder.

Eurozonens medlemmar är beredda att betala ett högt pris för att Grekland ska hålla fast vid sin valuta. Det handlar om tilltron till hela konstruktionen, som i grunden är politisk. Skulle Grekland falla kommer skakningarna snabbt spridas till andra skuldtyngda länder som Spanien och Italien. Då lär euron som gemensam valuta få ett slut och vi får ett helt nytt, eller snarare gammalt, EU.

Island valde en annan väg ur sin skuldkris får några år sedan. Bankerna fick gå i konkurs och den isländska kronan sjönk i värde. Nu är landet på gång igen, efter några hårda år. Den utvägen är inte politiskt möjlig för eurolandet Grekland i dag.

Vi kan konstatera att operationen var lyckad. Måtte nu inte patienten dö.

Mer läsning

Annons