Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målen helgar inte medlen

Är svenskhet en fråga om hudfärg? Ja, vänsterdebattörer tycks allt oftare landa i den slutsatsen.

Annons

”Annie Lööf attackerar Åkesson. Väldigt vit, helsvensk publik applåderar,” twittrade Aftonbladets Ehsan Fadakar från Centerpartiets dag i Almedalen. Samme Fadakar skrev också en uppmärksammad krönika om Almedalsveckan utifrån samma logik: ”Journalister. Politiker. Lobbyister. Debattörer. Vitt. Vitt. Vitt. Vitt. Hycklare. Hycklare. Hycklare. Hycklare.” Vad Fadakar ville ha svar på var: ”vart fan i helvete är alla invandrare?”

Adam Cwejman kallar i sin bok med samma titel detta resonemang för välviljans rasism. Välvilliga rasister vill inte att människor ska råka illa ut på grund av hudfärg eller ursprung. Men som medel för att uppnå detta mål gör man ingenting annat än att fixera sig vid just dessa parametrar. Därmed bekräftar man – kanske mer flitigt än någon annan – den uppdelning som man har för avsikt att motarbeta.

I Fadakars fall blir det en effektiv bekräftelse på att svenskhet är en fråga om vithet, ett resonemang som okritiskt har hyllats av vänsterdebattörer och delats av 5900 Facebookanvändare.

Men det gäller att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Graderas i dag svenskhet utifrån vithet? Definitivt. Fadakars resonemang är ett praktexempel på detta. Vill vi gradera svenskhet utifrån vithet? Definitivt inte. Därför är också Fadakars räkneövningar förödande.

På ett seminarium förra veckan talade komikern Soran Ismail om hur han ser på svenskhet. Han menade att han under sin uppväxt ”blivit lurad att tro att etnicitet och nationalitet är samma sak”. Och inte förrän han synade den bluffen förstod han att hans kurdiskhet inte var något hot mot hans svenskhet: ”Ingen säger ju till en innebandyspelande pappa, hur kan du vara både innebandyspelare och pappa?”

Att skapa en mer inkluderande svenskhet är en stort och viktigt uppdrag. Därför är det mycket bekymmersamt att vänsterdebattörer allt oftare och slentrianmässigt målar upp världen, Sverige (och Almedalen) i svart och vitt, invandrare och svenskar. Resultat? De mindre välvilliga rasisterna kan luta sig tillbaka.

Mer läsning

Annons