Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill bli hörda nu

Med en månad kvar till valet ökar temperaturen sakta i valrörelsen. Påståenden och spekulationer sprids och göds i den alltmer tillåtande myllan.

Annons

Det ligger i sakens natur att källorna till det som ger de största rubrikerna är anonyma. Det finns alltid personer i alla partier som välvilligt serverar eller planterar påståenden om sina politiska motståndare. Allt i en förhoppning om att störa eller förstöra för denne och därmed indirekt själv gynnas av det.

I går uppgav Ekot i radion att ”källor” bestämt hävdar att Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven gärna vill ha förre statsministern Göran Persson som utrikesminister – om partiet vinner valet och Löfven blir regeringsbildare.

Löfven dementerar uppgifterna med det självklara beskedet att han inte delar ut ministerposter före valet. Göran Persson själv dementerar också uppgiften. Det gjorde han ju å andra sidan hela tiden när det var tal om att han skulle bli partiordförande, ända till dess att han tackade ja till erbjudandet. Han trivdes i hetluften, Göran Persson. Aldrig var han väl så pigg som när Sverige var ordförandeland i EU och han var störst av de stora.

Spekulationerna sägs ha en viss grund i att Löfven vill göra ”en Bildt”. När Fredrik Reinfeldt bildade regering 2006 gjorde han ju Carl Bildt till utrikesminister. Med tanke på hur partierna kopierar varandra i snart sagt allt, så är det naturligtvis inte en främmande tanke för Socialdemokraterna att göra som Moderaterna gjorde.

Kopieringslustan lär snart märkas igen. I går höll statsministern sitt sommartal för Moderaternas räkning. 100 000 nya bostäder har Alliansen lovat. Nu trumfar Reinfeldt över den siffran med 50 000, kanske för att visa att han kan och vill mer än regeringskollegerna. De kommer inte att bjuda över sin chef. Men på vänsterkanten dröjer det nog inte länge förrän något liknande kommer fram.

Värt att tänka på för väljarna är att inga partier och ingen regering själv bygger hus eller skapar jobb. Hur mycket det än låter som om de gör det.

Mer läsning

Annons