Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor och paddan

Annons

NA-nyheten om den lilla paddan i salladspåsen fick genomslag – till och med utomlands. Men det är helt andra saker än små fripassagerare som spelar verklig roll för vår föda. Vår konsumtion av kött och fisk hotar den ekologiska balansen i hela världen.

Först något glädjande. I våras stod det klart att torsk från östra Östersjön är tillåten igen. Det tog tio år med hårda regleringar för att yrkesfisket skulle inrätta sig i ett nytt långsiktigt hållbart sätt att skörda havets läckerheter på. Middagsmaten är troligen räddad för morgondagens torskälskare.

Fisk är huvudsaklig källa till föda och inkomster för 200 miljoner människor, särskilt i fattiga länder, enligt uppskattningar. Fortsätter det storskaliga havsfisket i nuvarande omfattning kommer resursen att vara tömd inom 40 år.

Det finns all anledning för en svensk fiskätare att vara kräsen och enbart välja sorter som inte hotar livsbetingelserna för andra människor eller enskilda fiskarter. Gärna gös men inte den läckra marulken, som hotas av utrotning.

Vår köttdiet är också ett hot. Enligt uppskattningar från forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, borde vi minska vårt köttätande i Sverige från 65 kilo per år till ner mot 20 kilo för att komma i balans med ekosystemet.

Det gäller också att välja rätt sorts kött. Vilt är bäst, men finns i så liten omfattning. Gris och kyckling är effektiva på att omvandla foder till kött, medan nöt kräver betydligt större mängder. Globalt bidrar djuruppfödning med 18 procent av alla klimatpåverkande utsläpp. Det är mer än alla transporter, som står för 14 procent.

Det spelar också stor roll hur köttdjuren utfordras. Soja är i dag förhärskande som foder. Brasilien är en storexportör av sojafoder till EU och använder också denna gröda för sin egen köttproduktion, där mycket går på export. Allt större efterfrågan leder till mer odlingar på bekostnad av Amazonas regnskogar. I dag finns kunskapen om vilka förödande konsekvenser detta jordbruk får.

Vi, som har pengar nog att köpa hur mycket kött som helst, har också makten att styra över tillgången och att ställa krav på att köttet produceras på ett hållbart sätt.

Salladspaddan är hemma igen. Han lär hålla sig till sin ekologiskt hållbara diet på småkryp.

Mer läsning

Annons