Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marginaliserad lag mot pirater

Annons
Ointressant. Olaglig nedladdning skulle bli ointressant, om avgiften för upphovsrätten ingår i internetabonnemanget. Arkivbild: Claudio Bresciani/Scanpix

För tio kronor i månaden skulle du kunna få tillgång till ett stort utbud av musik, film och digitala böcker. Det anser Jan Rosén, regeringens utredare i upphovsrättsfrågor.

Ja, hellre det än Ipred-lag och övervakning av vanliga medborgares internetvanor!

I vår ska utredningen lägga sitt slutbetänkande. Men de stora dragen är redan kända, via ett delbetänkande som kom tidigare i år. Om politikerna gör nödvändiga lagändringar skulle det öppna för internetabonnemang där rätten att lyssna på musik och titta på film ingår.

Det vore en praktisk lösning på en fråga som har ältats år efter år. Det blir, för de allra flesta, ointressant att syssla med illegal fildelning om de kan lyssna på musik eller film för en låg kostnad.

Förra året trädde Ipred-lagen i kraft. Den säger att ett företag som äger rättigheterna till en film eller en låt kan gå till domstol för att få internetleverantören att lämna ut IP-numret på en viss dator som misstänks ha använts för fildelning. Med ett system där rätten att lyssna på musik och titta på film ingår i internetabonnemanget, kan Ipred-lagen marginaliseras.

Det finns personer som är ideologiska fildelare. De är emot upphovsrätten. De kommer att fortsätta att kringgå lagen. Men det är en smal krets av människor. De allra flesta fildelare gör det av pragmatiska skäl. Det är gratis.

En snickare som tillverkar en stol måste kunna ta betalt för det. Det är inte bara att kliva in i snickeriverkstaden och hämta stolen. Låtskrivare, filmregissörer och författare måste också få betalt för sitt arbete. Det är inte okej att sno deras jobb.

Samtidigt måste vi ha ett system som är trovärdigt – och som fungerar smidigt.

Lagstiftningen måste anpassas, så att det blir enkelt för internetleverantörer att sluta licensavtal med de företag som har rättigheterna till film, musik och digitala böcker. Sedan kan de nya internetabonnemangen börja säljas.

Om priset är attraktivt, kommer många människor att tacka ja. Då kommer också upphovsrättsinnehavarna att få en rimlig inkomst, även om det är billigt för konsumenten.

Jag skulle gärna se att upphovsrätten automatiskt ingår i alla internetabonnemang. Det är inte konstigare än att vi en gång i tiden fick betala en kassettskatt eller att vi i dag får betala en avgift på varje cd-skiva vi köper, för att ersätta upphovsrättsinnehavare. Den avgiften får vi betala, oavsett om vi laddar cd-skivan med musik eller våra egna privata filer. Orättvist? Ja, i någon mån. Men samtidigt en praktisk lösning.

Jan Rosén tror att det blir juridiskt knepigt att lagstifta fram ett sådant system. Däremot skulle internetleverantörerna kunna bestämma sig för enbart sälja sådana abonnemang där upphovsrätten ingår.

När kan vi då få se en ny typ av internetabonnemang? I vår kommer upphovsrättsutredningens slutbetänkande. Om det finns en majoritet i riksdagen för förslagen, kan det ta något år att göra lagstiftning av dem.

– Inom fem år tror jag att mycket kommer att hända, säger Jan Rosén.

Mer läsning

Annons