Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknaden avgör testets trovärdighet

I morgon inleds en nervös vecka på europeiska marknader.

Annons

Har resultaten av det stresstest som 91 europeiska banker genomgått övertygat investerarna om det europeiska banksystemets sundhet?

Det har varit många rykten i svang om motsatsen. Den ryktesspridningen och den allvarliga ekonomiska krisen i EU, till exempel i Grekland och Spanien, har verkat som en hämsko på investeringarna.

Europeiska banktillsynskommittén (CEBS) står bakom testet och resultaten publicerades i fredags kväll efter en nervös väntan. CEBS är enkelt uttryckt ett serviceorgan för EU-kommissionen - men har också medlemsländer utanför EU. Det har på kommissionens uppdrag samlat in ekonomiska fakta om bankerna och utsatt siffermaterialet för ett tänkt

scenario: En kraftig nedgång av BNP och en statlig skuldkris med stigande räntor.

Utfallet blev bättre än väntat. Endast sju banker klarade inte testet, fem spanska sparbanker, en tysk bank – redan förstatligad, och en grekisk bank. De behöver omedelbart nytt kapital. De deltagande svenska bankerna Nordea, Svenska Handelsbanken, SEB och Swedbank klarade testet med god marginal, konstaterar Finansinspektionen.

Men allt är inte frid och fröjd. Marknaden har inte sagt sitt än. En del ekonomer och finansanalytiker i Europa och USA finner stresstesten för lite stressande. Inte tillräckligt tufft för att skaka om bankerna och avslöja svagheterna. Vad händer till exempel om Grekland ställer in betalningarna? CEBS har inte vågat visa det verkliga tillståndet, menar kritikerna, utan nöjt sig med ett med att få fram dem som är mest illa ute. Utfallet får se för illa ut.

Andra hävdar att testet är tillräckligt och att scenariot dessutom är osannolikt. Men hur osannolik var inte finanskrisen som tvingade skattebetalarna både i Europa och USA att stiga in som räddare i nöden när banker och finansinstitut drabbats av galopperande guldsot?

Tillräckligt tufft och klargörande för investerarna eller inte? Veckans miljardskronorsfråga.

Mer läsning

Annons