Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknaden har rätt

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Börserna har varit minst sagt oroliga under ett par dagar. Marknaden griper in. Småsparare ser att värdet på deras tillgångar minskar. Människor håller hårdare i sina pengar, vilket leder till en nedgång i konsumtionen.

Att marknaden är orolig, beror på bristande politisk vilja att ta itu med skuldkrisen.

Republikaner i USA vägrade att ens tänka tanken att höja en del skatter.

Italiens premiärminister Berlusconi försäkrade att den italienska ekonomin är stark – trots att alla vet att den inte är det.

Vid ett par tillfällen har Tysklands premiärminister Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy försökt visa gemensam handlingskraft. Men det har blivit tomma paket. Förslaget om en skatt på finansiella transaktioner är inte genomförbar. Deras förslag om en gemensam ekonomisk styrning innebär att en fråga kommer upp på bordet som inte funnits där tidigare.

En större samordning av den ekonomiska politiken behövs inom euroområdet. Det påpekade bland annat den förre statsministern Göran Persson vid ett seminarium tidigare i år. Men för att lugna marknaderna just nu räcker det inte med en förhandlingsinvit som kan leda till ett närmare ekonomiskt samarbete någon gång i framtiden. Det krävs att länderna gör något nu. Men i stället verkar det hela utvecklas till ett chicken race där det gäller att vänta så länge som möjligt med att vidta åtgärder som betyder något. Lånegarantierna till Grekland urholkas av att Finland kräver att Grekland ske deponera pengar på ett finskt konto. Och flera andra euroländer har kommit med liknande krav.

För tio år sedan var det Frankrike och Tyskland som hade för stora underskott i sina offentliga finanser. Då skapades en allians för att blockera ett beslut om sanktioner mot de båda länderna. Nu är EU på väg att skapa ett nytt system där det blir svårare att blockare beslut om sanktioner.

Men för den som handlar med värdepapper finns ändå minnet kvar av hur Tyskland och Frankrike smet från sitt ansvar för tio år sedan. De tafatta försöken att visa handlingskraft gör knappast att marknadens oro minskar.

Marknaden må vara besvärlig. Men den behövs för att korrigera de stater som inte förmår att ta ansvar för sin egen ekonomi eller för euroområdet som helhet. Och kom ihåg: Varje gång du amorterar på ett lån och varje gång du tar ett nytt lån, så är du också en del av marknaden.

Mer läsning

Annons